Tekst objavljen: 28.11.2017 12:00        


U ponedeljak, indeksi berze ostali su praktično nepromijenjeni na Wall Streetu na rekordnim nivoima, s obzirom na trgovinu akcijama koje su se smanjile i gladne u energiji.

Wall Street: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju

Dow Jones ojačao je 0,09 posto, na 23.579 bodova, dok je S & P 500 oslabio 0,03 posto, na 2.601 bod, a Nasdaq indeks 0,15 odsto, na 6.878 bodova.

S & P 500 i indeks Nasdaq padali su sa rekordnih nivoa, postignutih u petak, jer su jučerašnje cijene akcija pale u energetskom sektoru i sektoru proizvođača poluprovodnika.

Energetski sektor je oslabio za oko 1 posto, pošto su cijene nafte na američkom tržištu padale sa najviših nivoa u više od dvije godine. Kao rezultat toga, Exxona-ov kapital se povećao za 0,4, a Chevron 0,9 procenata.

Pod pritiskom su juče bile i akcije proizvođača čipova, kao što su Micron Technology i Nvidia što je posledica analize Morgan Stanaleya prema kojoj će 'super ciklus' potražnje za memorijskim čipovima uskoro oslabiti.

Kao rezultat toga, cijene čipova na azijskim tržištima su već pale, dok je cena Južne Koreje Samsunga pala za 5 procenata.

Prodaja poluprovodnika u svetu snažno je porasla u trećem tromesečju, no u četvrtom bi potražnja mogla oslabiti, pa postoji rizik od zaokreta u trendu cena, objašnjavaju analitičari.

Sa druge strane, berzanske cene u trgovinskom sektoru porasle su u proseku za 0,7 odsto, a akcije Amazonije porasle su za 1,1 odsto.

Ovo je rezultat dobrog početka groznice u SAD pre kupovine u Kolumbiji. Potrošnja Amerikanaca snažno je porasla, posebno u online trgovanju, pa podaci kompanije Adobe Analitics pokazuju da je na Dan zahvalnosti i "Crni petak" online prodaja dostigla 6,9 milijardi dolara, što je oko 18 posto više nego u istom periodu prošle godine.

I na evropskim berzama, cijene akcija su pale juče. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,35 odsto, na 7383 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 odsto, na 13.000 bodova, a pariški CAC 0,56 odsto, na 5.360 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street američki indeksi valutna berza evropske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana