Tekst objavljen: 20.10.2017 14:01        


Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dostigavši nove rekordne nivoe, što se zahvaljuje špekulacijama da je Jerome Powell vodeći kandidat za mesto predsednika američke centralne banke.

Wall Street: Novi rekordi S&P 500 i Dow Jones indeksa

Dow Jones ojačao je 0,02 %, na 23.163 boda, dok je S&P 500 porastao 0,03 %, na 2.562 boda. Nasdaq indeks oslabio je 0,29 %, na 6.605 bodova.

U mirnom trgovanju, bez značajnijih vesti, Dow Jones i S&P 500 indeks blago su porasli pred sam kraj trgovanja, nakon vesti da je guverner Feda Jerome Powell glavni kandidat za predsednika središnje banke, s obzirom da u februaru iduće godine ističe mandat Janet Yellen.

Predsednik SAD-a Donald Trump poručio je da će za koji dan objaviti svoju odluku o čelnom mestu Feda, a kandidati su, osim Yellen i Powela, još i Trumpov ekonomski savetnik Gary Cohn, bivši Fedov guverner Kevin Warsh i profesor ekonomije na Univerziteu Stanford John Taylor.

Izbor Powella bilo bi, kažu analitičari, dobro rešenje za tržište kapitala jer bi on nastavio umerenu monetarnu politiku kakvu je vodila Janet Yellen.

“Smatra se da bi Powell nastavio putem Janet Yellen, a kako tržište voli stabilnost, on je prihvatljiviji od alternativa. To je i glavni razlog rasta cena akcija u poslednjim trenucima trgovanja jer ne vidim niti jedan drugi”, kaže Mark Luschini, strateg ukompaniji Janney Montgomery Scott.

I dok su Dow Jones i S&P 500 blago porasli, Nasdaq indeks oslabio je zbog pada cena akcija u tehnološkom sektoru, najviše akcija Applea koja je pojeftinila više od 2 %.

A na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 %, na 7.523 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 %, na 12.990 boda, a pariski CAC 0,29 %, na 5.368 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street akcije na berzi međubankarskom tržištu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana