Tekst objavljen: 16.08.2017 15:39        


NaWall Street-u utorak ključni indeksi nisu beležili većih promena s obzirom da je odličan podatak o rastu maloprodaje u SAD-u bio zasenjen padom cena akcija maloprodajnih kompanija za uređenje domova zbog ograničenja na tom tržištu, pre svega nedostatka građevinskih radnika.

Wall Street: Indeksi u blagom porastu

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je blagih 5,3 boda ili 0,02 odsto, na 21.998 bodova, dok je S&P 500 indeks oslabio 0,05 odsto, na 2.464 boda, a tehnološki Nasdaq 0,11 odsto, na 6.333 bodova. Promet u američkoj maloprodaji u julu je porastao za 0,6 odsto, po najvišoj stopi u zadnjih sedam meseci, zahvaljujući rastu prodaje motornih vozila i diskretnoj potrošnji.

“Podaci o maloprodaji dobra su vest. Ljudi troše, ali ne troše na iste stvari. Stoga, iz ekonomske perspektive, to su dobre vesti, dok na nivou kompanija postoje dobitnici i gubitnici”, ističe Brad McMillan, zadužen za ulaganja pri investicionom društvu Commonwealth Financial Network. Tako je najveći gubitnik bila akcija Home Depota, s padom cene za 2,7 odsto.

Iako je taj lanac trgovina za uređenje domova ostvario snažan rast dobiti u drugom tromesečju od 9,5 odsto na 2,67 milijardi dolara, kao i najveće neto prihode u svojoj istoriji od 28,11 milijardi dolara ili 6,2 odsto više, a podigao je i svoje poslovne procene, čini se da su investitore zabrinula ograničenja na američkom tržištu obnove i popravaka kuća koja bi mogla uticati na buduće zarade te kompanije.

Naime, nedostatak majstora i građevinskih radnika, građevinskih zemljišta i viši troškovi drvene građe poskuplju gradnju i uređenje kuća u SAD-u te ograničavaju napore građevinara da udovolje potražnji na tržištu. Manji rival te firme Lowe′s Cos zabeležio je pad cene akcija za 4,4 odsto, dok su u proseku akcije maloprodajnih kompanija oslabile 0,9 odsto.

Deo analitičara, referišući se na snažan rast maloprodaje, koji je u drugom tromesečju iznosio 2,8 odsto na godišnjem nivou, upozorava da zbog tvrdokorno niskog rasta plata uprkos tome što je američko tržište rada blizu pune zaposlenosti, Amerikanci sve više posežu za svojom štednjm kako bi finansirali svoju rastuću potrošnju, a taj tend smatraju neodrživim. Stopa štednje u drugom tromesečju u SAD-u pala je na 3,8 odsto, sa 6,2 odsto u istom razdoblju 2015.

Niska štednja i slab rast plata sugerišu da će domaćinstva trebati kredite kako bi održavala sadašnji nivo potrošnje, smatraju ekonomisti.Investitori takođe procenjuju kakvi su izgledi za poreskom reformom u SAD-u do kraja godine. Neuspeh republikanaca da sprovedu promene u području zdravstvene zaštitenagrizaju optimizam oko uspešnosti inicijativa Bele kuće.U protekla dva dana indeksi na Wall Streetu malo su se oporavili nakon prošlonedeljnih oštrih gubitaka, zahvaljujući znakovima popuštanja napetosti između SAD-a i Severne Koreje.

Severnokorejski čelnik Kim Jong Un odložio je odluku o ispaljivanju raketa prema Guamu dok čeka šta će preduzeti SAD, izvestili su severnokorejski državni mediji. Obim trgovanja u utorak je bio najslabiji od početka godine – svega je 5,3 milijardi akcija promenilo vlasnike na američkim berzama, što je znatno ispod 20-dnevnog proseka od 6,3 milijarde. Na evropskim berzama indeksi su blago ojačali u utorak, pri čemu londonski Ftsse indeks za 0,41 odsto, na 7.383 boda, a frankfurtski DAX za 0,1 odsto, na 12.177 bodova, dok je praski CAC stagnirao na 5.140 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street evropske berze SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana