Tekst objavljen: 09.11.2017 16:00        


NaWall Streetusu u sredu najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, dok je tržišna vrednost Applea po prvi put u istoriji premašila 900 milijardi dolara.

Wall Street: Indeksi nastavljaju sa rekordnim rastom

Dow Jones ojačao je 0,03 odsto, na 23.563 boda, dok je S&P 500 porastao 0,14 odsto, na 2.594 boda, a Nasdaq indeks 0,32 odsto, na 6.789 bodova.

Novi rekordi sva ta tri indeksa zahvaljuju se rastu cenaakcija u šest od 11 glavnih sektora, pri čemu je najviše, 1,1 odsto, ojačao potrošački sektor.

Tehnološki je sektor porastao 0,5 odsto, pri čemu je cena akcije Applea ojačala za 0,8 odsto jer su ulagači optimistični po pitanju prodaje novog iPhone X modela pametnog telefona u tekućem tromesečju.

Zahvaljujući tome, cena Applea dostigla je novi rekordni nivo, a ta je kompanija postala prva u svetu s tržišnom vrednošću većom od 900 milijardi dolara.

I juče je nekoliko kompanija objavilo bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo. Dosad je ukupno više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo finansijske rezultate za treće tromesečje, pri čemu ih je oko 72 odsto nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za 8 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 odsto.

I dok tržište raste na temelju dobrih poslovnih rezultata, predlog poreske reforme drži ulagače na oprezu.

Prošle nedelje su republikanski zastupnici u američkom Kongresu predstavili predlog reforme koji uključuje smanjenje poreske stope kompanijama s 35 na 20 odsto i poreza građanima.

No, predloženo je i ukidanje nekih popularnih poreskih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa.

“To je komplikovana, zbrkana priča, pa će u pregovorima biti puno uzimanja i davanja. Videćemo kakav će biti konačni predlog o kojemu će se glasati u Kongresu”, kaže Tim Dreiling, direktor u U.S. Bank Private Wealth Management.

Od kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a S&P 500 indeks porastao je oko 21 odsto, delimično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 odsto, na 7.529 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 odsto, na 13.382 boda. Pariski CAC oslabio je 0,17 odsto, na 5.471 bod.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta wall street međunarodno tržište apple akcije na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana