Tekst objavljen: 04.03.2016 14:41        


Wall Street drhti od mogućeg izbora Donalda Trampa za predsednika SAD-a, piše danas francuska agencija Frans pres, prenoseći strahovanja trgovaca sa Njujorške berze u pogledu negativnih posledica koje bi njegov izbor mogao da ima za američki finansijski i ekonomski ambijent. 

Wall Street drhti zbog izbora za predsednika USA-a

Donald Tramp je, na prvi pogled, sve ono što se Wall Street-u sviđa, budući da se radi o milijarderu čije je carstvo nekretnina donelo veliki posao bankama, i čije luksuzne kule posećuju bogati i poznati, piše francuska agencija.

Ipak, njegov iznenađujući uspeh u nadmetanju za osvajanje nominacije Republikanske partije za kandidata na predsedničkim izborima, kako ocenjuje Frans pres, "ohladio" je srce američkog kapitalizma.

Glavni ekonomista investicione kompanije "FTN Fajnenšel" Kris Lou, kaže da deo klijenata njegove kompanije ceni Trampovo zalaganje za smanjenje korporativnih poreza, ali da isto tako strahuje da bi on mogao da pokrene trgovinski rat sa Kinom koji bi naštetio američkim preduzećima.
"Živimo u globalno povezanoj ekonomiji", ističe Lou.

Među bankarima je, kako ocenjuje Frans pres, uglavnom rasprostranjeno antitrampovsko raspoloženje.
"Trampov uspeh će verovatno doneti rast volatilnosti", previđa Dejvid Laferti iz francuske kompanije za upravljanje aktivama Natiksis global aset menadžment.

Mark Peri, iz analitičko-savetničke organizacije Amerikan enterprajz institjut, smatra da se Tramp "ne uklapa u neki poseban ekonomski kalup" i dodaje da "on nije tradicionalni konzervativac kao Ronald Regan".

Lista strahova je, kako navodi AFP, veoma dugačka, a među njima je bojazan da bi Tramp, kao predsednik, mogao da pokrene trgovinski rat sa Kinom, da bi mogao da poveća poreze za bogate, da se umeša u monetarnu politiku američke Uprave federalnih rezervi (Fed), i da potpuno naruši odnose Bele kuće i Kongresa.

"On plaši tržište. On donosi veliku neizvesnost, a tržište ne želi neizvesnost", izjavio je glavni strateg kompanije Horajzon invesments, Greg Valer.

Sa jedne strane, dodaje francuska agencija, Tramp osuđuje velike plate direktora, pohlepu bankara i poreske olakšice od kojih imaju koristi bogati investicioni menadžeri sa Wall Street-a. Kritikuje Kinu i Japan zbog manipulisanja sopstvenim valutama kako bi stekle prednost u trgovini, i preti pokretanjem trgovinskog rata protiv Kine.

Kaže da je protiv dva velika sporazuma o slobodnoj trgovini koja obuhvataju države na obodima Tihog i Atlanskog okeana, i kritikuje američka preduzeća, kao što su Ford i Apple, zbog prebacivanja proizvodnje van SAD.

S druge strane, pak, Tramp nastoji da zadobije pažnju lidera u američkoj industriji, obećavajući poreske olakšice za preduzeća, a takođe je pohvalio veštine milijardera Karla Ajkana, jednog od najuspešnijih investitora sa Wall Street-a, piše Frans pres, prenoseći raspoloženje "vukova sa Wall Street-a" prema jednom od učesnika u trci za predsedničkog kandidata u SAD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
apple USA slobodna trgovina spoljnotrgovinska razmena američka berza investitori wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana