Tekst objavljen: 01.09.2016 15:03        


Cene nafte su se blago podigle nakon jučerašnjeg nokauta koji su doživele posle izveštaja koji je pokazao nagli rast američkih zaliha, a analitičari upozoravaju da će dalje jačanje dolara nastaviti da obara cene. 

"Vrzino kolo" na tržištu nafte ne jenjava

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u oktobru ojačala je danas za 25 centi (0,56 posto) na 44,95 dolara za barel, posle jučerašnjeg sunovrata od 3,6 porocenata, izveštava agencija AFP.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u novembru, koja je juče pala za 2,7 odsto, danas se oporavila za 26 centi (0,55 odsto) na 47,15 dolara.

Jučerašnji pad cena izazvao je izveštaj američkog Ministarstva energetike, koji je pokazao da su komercijalne zalihe vodećeg svetskog potrošača nafte porasle prošle nedelje i da su sada za 16 odsto veće nego u istom periodu prošle godine.

Rast zaliha, koji je nastupio uprkos smanjenju proizvodnje, dodatno je rasplamsao strahovanja zbog globalne prezasićenosti ponude koja na tržištu ove sirovine ne popušta već godinama.

"Mali oporavak se duguje trgovcima koji su tokom dnevnog trgovanja... ponovo zauzimali kratke pozicije", kaže za AFP Džefri Hejli, viši tržišni analitičar na platformi Oanda.

"Očekujem da će bilo kakav oporavak biti kratkog veka, i da će se za naftu WTI i ''brent'' pokušati i moguće dobiti podrška na nivou od 44, do 46,50 dolara", dodao je.

Cene "crnog zlata" su skočile prošlog meseca pošto su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija dogovorile sastanak za rešavanje krize sa ponudom.

Međutim, povećanje cena je polako anulirao jak dolar (koji naftu čini skupljom za kupce koji koriste slabije valute), kao i neizvesnost u pogledu učešća u pregovorima jednog od vodećih proizvođača među članicama OPEK-a, Irana.

Analitičari i dalje sumnjaju da će se proizvođači nafte složiti o bilo kakvom ograničavanju proizvodnje na sastanku u Alžiru ovog meseca.

Trgovci su se usredsredili sada na izveštaj o zapošljavanju u SAD koji treba da bude objavljen sutra, a koji bi mogao da podstakne Federalne rezerve (Fed) na povećanje kamatnih stopa, što će zauzvrat pogurati rast dolara i uticati na dalje slabljenje tražnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte nafta laka nafta crno zlato dolar fed SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana