Tekst objavljen: 07.07.2018 16:01        


Kako bi se smanjio broj parafiskalnih nameta, nekadašnja naknada za korišćenje građevinskog zemljišta privredi je integrisana u porez na imovinu. Poreska rešenja pojedinim organizacijama, nekoliko godina kasnije, povećana su, tvrdi Savez računovođa Srbije (SRS), i do - 100 puta. 

Vrednost kvadrata po knjigama, a ne po tržištu

Jedan od predloga u okviru javne rasprave o izmenama Zakona o porezu na imovinu je da se u slučaju nedobitnih organizacija za poresku osnovicu uzme knjigovodstvena vrednost objekata.

Do Grupacije za računovodstvene poslove PKS stiglo je svega nekoliko primedbi na radnu verziju novog propisa. SRS smatra da prilikom obračuna godišnje obaveze za firmu, u obzir treba uzeti niz elemenata, pa i čime se kompanija bavi.

- Porez na imovinu je pojedinim organizacijama i 50 i 100 puta veći od nekadašnje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta - kaže Pero Škobić, generalni sekretar SRS. - Neophodni su korektivni elementi i preispitivanje trenutnog zoniranja. Ne zarađuje isto onaj ko iznajmljuje stan za poslovni prostor na petom spratu i firma koja je u prizemlju...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Aleksandar Markovic 04.07.2018 7:18

    babe i zabe: porez na imovinu i porez na prihode i zarade ne mogu da se stave u isto kos i zato postoji problem. izdavanje nekretnine je prihod i kao takav treba da se oporezuje a ne da izmisljate kako da uzmete pare a da niko nista ne radi! morate da uvedete kontrolu u toj oblasti i zbog prava zakupaca i zakupodavaca, ne samo zbog naplate poreza - u teoriji porez treba da bude samo sredstvo kojom drzava ispunjava svoje obaveze prema gradjanima, ali ovde je to sustina postojanja drzave, na veliku zalost... zato i bezi ko moze iz ove nedodjije

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naknade nameti države nekretnine porezi na nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana