Tekst objavljen: 19.05.2018 17:36        


Nakon što je veliki broj građana odahnuo zbog saznanja da neće biti dvostrukih tehničkih pregleda, stižu i nove informacije.

Vozači, spremite se: Tehnički još rigorozniji i skuplji

Novim pravilnikom, kontrola tehničkih pregleda biće mnogo rigoroznija, ali verovatno i skuplja.Da bi auto ubuduće prošao tehnički pregled, ne sme da ima vidljiva oštećenja. I nije samo to novost.

"To znači da će biti četiri slike sa četiri strane vozila i peta slika komandne table sa vidljivom pređenom kilometražom i to će zapravo biti prelazni period za neki rok od 3 godine kada će krenuti i snimanje vozila kamerom. Druga najveća novina je trajanje tehničkog pregleda i to je trideset minuta", objašnjava iz auto-servisa Marko Savić

U tih trideset minuta kontrolisaće se bukvalno sve! Pored svih dosadašnjih delova automobila, pažnja će se obraćati i na nivo zatamljenosti stakala, ispravnost svetala, pa i na koroziju.

"Kada je u pitanju šasija tu dubinska korozija nije dozvoljena nimalo, kada je u pitanju karoserija vozila postoje noseći elementi karoserije. Na tim delovima ne sme biti dubinske korozije. Površinska korozija nije problem, tako da procenti nisu bitni bitno je gde se korozija nalazi i da li se radi o dubinskoj koroziji", kaže načelnik uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

I tako nas opet priča vrati na starija vozila, koja na sve pomenute izazove teško da mogu da odgovore. Da bi vlasnici tih automobila spremno dočekali registraciju i tehnički pregled, neophodno je da oporave svoje ljubimce.Za to je naravno, potreban novac.

"Ja vas odmah pitam da li vi pristajete da budete na ulici da se šetate a da znate da svaki drugi..nije baš imao para, pa baš i ne bi da radi tehnički pregled. Ne smatram da pregled treba da bude skup, tačno se zna šta treba da se uradi na tehničkom, zna se koliko to traje", ističe Milan Vujanić, sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Još nije poznato koliko, ali tehnički pregledi će vrlo izvesno i poskupeti. Razlog za to moglo bi da bude i obavezno trajanje pregleda od 30 minuta, umesto dosadašnjih 15. Za vlasnike auto-servisa, matematika je jasna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Petar 17.05.2018 12:57

    Vreme tehničkog pregleda je uvek bilo oko 30 minuta za putnička vozila, a oko 40 minuta za teretna. 20 minuta je neko vreme za pregled priključnih vozila. U Sremu inspektori zahtevaju od tehničkih pregleda da fotografišu vozila spolja već nekoliko godina unazad. Čak se i radnici na liniji naizmenično slikaju da se vidi da su obadvojica bili prisutni.

    Dok se ne uvedu kamere uvek će biti "provlačenja" na tehničkom. Kada do toga dođe više od polovine sadašnjih putničkih dizela neće moći proći test sa izduvnim gasovima. Takođe treba rešiti problem tehničkih pregleda poluprikolica jer deo njihove težine (oko 1/3) je na tegljaču pa sa dobijaju poogrešni rezultati pri proračuna sila kočenja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili tehnički pregled vozači skup tehnički

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana