Tekst objavljen: 02.07.2014 9:00        


Obavezna polisa osiguranja pri registraciji vozila u Srbiji je poskupela za sve kategorije za 45 odsto, rečeno je u Udruženju osiguravača Srbije. Nova minimalna tarifa premije za osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima stupa na snagu 1. jula.

Vozači, osiguranje vozila poskupelo čak za 45 odsto

Osnovni razlog za povećanje cena je uticaj primene "bonus-malus" sistema, koji nagraduje dobre i kažnjava loše vozače, pošto tek nešto više od jedan odsto vozača u Srbiji ima "malus" kao sankciju za učinjene prekršaje.

Dodela bonusa vozačima bez prekršaja prouzrokovala je smanjenje premije po osnovu osiguranja autoodgovornosti.

Razlog je i uvođenje fiksne naknade za Republicki fond za zdravstveno osiguranje od pet odsto od prikupljene bruto premije, koje društva uplaćuju na račun Fonda, što je direktno umanjenje prikupljene premije.

Zatim očekivano povećanje limita za isplatu štete koje na snagu stupa od oktobra ove godine, u iznosu koji je višestruko veći od postojecih limita.

- Naši gradani su trenutno u poziciji da su naknade koje im osiguranja isplaćuju najniže u Evropi, pa se uvođenjem novih, značajno većih iznosa, očekuje da naši građani budu adekvatnije obeštećeni - navelo je Udruženje osiguravača Srbije.

izvor: Blic

To će za posledicu imati i značajno veći izdatak osiguravajućih društava i dalje smanjenje premije po tom osnovu.

Potraživanja od društava u likvidaciji i stečaju su izuzetno visoka i mere se milijardama dinara, a isključiva je obaveza osiguravajućih društava da te, kao i iznose vezane za tekuće slučajeve neosiguranih i nepoznatih vozila, obezbede uplatama Garantnom fondu i to iz prikupljene premije po osnovu osiguranja od autoodgovornosti, kažu u Udruženju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    GP 02.07.2014 9:55

    Evo vi "nazadnjaka". Trazili ste gledajte i naravno, placajte.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje automobila osiguranje autoodgovornosti auto osiguranje obavezno osiguranje vozila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana