Tekst objavljen: 04.08.2023 13:35        


Na Volstritu su cene deonica pale i juče, drugi dan zaredom, jer su porasli prinosi na državne obveznice, pa deo ulagača preusmerava kapital iz deonica u obveznice

Volstrit pao drugi dan zaredom, pad i na evropskim berzama

Dow Jones oslabio je 0.19 odsto, na 35.215 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.25 odsto, na 4.501 bod, a Nasdaq indeks 0.10 odsto, na 13.959 bodova.

Pritom su u osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene deonica pale. Ulagači su oprezni jer su prinosi na američke obveznice porasli drugi dan zaredom, nakon što je agencija Fitča u sredu smanjila kreditni rejting SAD-a. Tako je prinos na 10-godišnje državne obveznice juče dostigao 4.198 odsto, najviši nivo od decembra od prošle godine.

Američko tržište rada i dalje snažno

"Povećani prinosi na obveznice izazivaju privlačnost deonica", kaže Tom Hainlin, strateg u U.S. Bank Wealth Management. Prinosi rastu, među ostalim, zbog špekulacija da bi američka centralna banka mogla još jednom do kraja godine da poveća kamatne stope ili da ih na povišenim nivoima zadrži duže nego što se očekivalo.

Naime, svi poslednji podaci pokazuju da je američko tržište rada i dalje snažno, što bi moglo podržati dalji rast potrošnje, a time i povišenu inflaciju. Tomas Barkin, predsednik ogranka Feda u Ričmondu, kazao je juče da je inflacija i dalje previsoka, mada poslednji podaci pokazuju da cenovni pritisci popuštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pad i na evropskim berzama

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad su oko dve trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavile poslovne izveštaje, pri čemu ih je oko 80 posto po zaradi nadmašilo procene analitičara. Unatoč tome, zarade kompanija u proseku su oko 5 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem tromesečju.

I na evropskim berzama su cene deonica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.43 odsto, na 7.529 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.79 odsto, na 15.893 boda, a pariški CAC 0.72 odsto, na 7.260 bodova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze svetske berze Volstrit evropske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana