Tekst objavljen: 19.04.2021 15:02        


Baba Marta pokazala je svoje zube, ali ne zaostaje ni mesec april. Vremenska klackalica ponovo je u akciji i iz proleća smo se vratili u zimu. Zbog nestabilnih temperatura voćari zabrinuto obilaze svoje zasade i strepe za ovogodišnji rod, jer su pre samo par dana u Šumadiji bile prolećne temperature dok je ovog jutra u višim predelima osvanuo sneg, piše RINA.

Voćari strepe za ovogodišnji rod

- Četvrtak i petak bilo je izuzetno toplo, to je dodatno uticalo na intenzivno cvetanje voća, naročito šljive, a već danas iste te cvetove prekrio je sneg. Ovakvo vreme karakteristično je za mart, nije iznenađenje ni u aprilu ali su baš velike oscilacije u temperaturi. Na voću će sigurno biti štete, ali se nadamo da će ovaj hladni talas kratko trajati pa da će i štete biti manje, ističu meštani podnorudničkih sela koja su jutros osvanula pod snegom.

Prema najavama meteorologa ovakvo hladno vreme sa padavinama zadržaće se sve do utorka, a voćari se samo nadaju da temperatura se neće spuštati ispod nule.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Mraz je najljući neprijatelj voća u ovom periodu. Sneg nije napravio veliku štetu, ali ako se temperatura spusti ispod nule, sve što je procvetalo će da smrzne i od plodova nema ništa. Ne možemo nikako da ih zaštitimo, osim da ih osiguramo, rekao je za RINU Aleksandar Stojanović voćar iz sela Miokovci

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
voće sneg proleće zima plodovi temperatura

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana