Tekst objavljen: 06.05.2023 16:00        


Vlada Srbije usvojila je na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji

Vlada usvojila izmene Zakona o planiranju i izgradnji


Kako stoji u saopštenju ovim izmenama se ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvoa, ukidaj prepreke kao što je konverzija uz naknadu i omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentiji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade.

Izmenama se uvodi sertifikat zelene gradnje za sve javne objekte kao i sve objekte preko 10.000 kvadrata, čime će Srbija postati jedna od prvih zemalja u Evropi koja će u potpunosti primenjivati te sertifikate.

Izmenama ovog zakona takođe se uvode energetski pasoši i zaštita građana, pa će investitor morati da obezbedi osiguranje od štete trećim licima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nove obaveze za investitore

Novina je i obaveza da investitor, pre dobijanja upotrebne dozvole, preda dokaze o kretanju građevinskog otpada, čime se rešava problem divljih deponija, piše na sajtu Vlade.

Izmenom Zakona investitori su obavezani da o svom trošku poprave ulice koje su oštetili prolaskom kamiona prilikom izgradnje objekta, a ako se to ne uradi postojaće garancija iz koje će lokalna samoprava moći da izvrši popravku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Vlada Srbije izmene zakona zakon o planiranju i izgradnji građevinska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana