Tekst objavljen: 16.09.2015 14:54        


Vlada Srbije, u okviru sprovođenja Strategije za rešavanje problematičnih kredita, priprema izmene i dopune Zakona o hipoteci, novi zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, a do kraja godine treba da donese odgovarajuće propise koji će omogućiti da se reši problem poreskog tretmana nenaplativih kredita u realnom sektoru, izjavio je danas pomoćnik ministra finansija Zlatko Milikić.

Vlada sprema izmene Zakona o hipoteci za rešavanje NPL

"Ima zaintersovanih firmi koje se bave otkupom nenaplativih kredita", nagovestio je Milikić i ocenio da bi tržište otkupa i prodaje nenaplativih kredita moglo da zaživi već u prvom kvartalu naredne godine.

Učestvujući na prezentaciji "Osnovni elementi Strategije za rešavanje problematičnih kredita i akcionih planova Ministarstva finansija i NBS", Milikić je rekao da vladina Strategija za rešavanje problematičnih kredita je vrlo pozitivan pomak, koji sadrži sevobuhvatan paket mera sa ciljem da rastereti finansijski i bankarski sistem i pomogne realni sektor zemlje, da se normalno razvija neopterećen dugovima.

Milikić je napomenuo da je za Strategiju Vlada Srbije dobila pohvale od MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija, napominjući da se sa problematičnim kreditima susreću mnogo razvijenije ekonomije na globalnom nivou, kao posledica svetske finansijske krize iz 2008. godine.

Osim Strategije, u avgustu su usvojena i dva akciona plana - prvi, Akcioni plan vlade, koji obuhvata sva ministarstva uključena u realizaciju Strategije za rešavanje problematičnih kredita i drugi - Akcioni plan NBS, podsetio je Milikić na skupu u Privrednoj komori Beograda.

U okviru sprovođenja Strategije i akcionih planova, pripremaju se izmene i dopune Zakona o hipoteci, a uskoro će biti donet i zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, najavio je Milikić i dodao da do kraja godine treba da se donese odgovarajuća zakonska regulativa koja će omogućiti da se reši problem poreskog tretmana nenaplativih kredita u realnom sektoru.

Rešavanje problema nenaplativih kredita zavisiće puno i od samih banaka, a vlada kao regulator, učiniće sve da se prevaziđu prepreke u rešavanju tog problema, rekao je pomoćnik ministra finansija i poručio da država nema nameru da nekome nešto naređuje na tržištu, niti da narušava principe ponude i potražnje.

Prema važećim propisima, samo druga banka može da preuzme otplatu problematičnih kredita koje imaju fizička lica, rekao je Milikić i dodao da se radi na donošenju propisa koji će dodatno zaštititi fizička lica od prinudne naplate od poverilaca.

Milikić je rekao da je Ministarstvo pravde, u saradnji sa Svetskom bankom, počelo obuku sudova i sudija za predmete koji se bave nenaplativim kreditima, a pogotovo na upoznavanju sudija sa finansijskim aspektima nenaplativih kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti Vlada Srbije nenaplativi krediti zakon o hipoteci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana