Tekst objavljen: 01.06.2017 11:10        


Vrhovni kasacioni sud (VKS) ukinuo je pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Novom Sadu iz novembra 2015. godine kojom je odbijen tužbeni zahtev za raskid ugovora o stambenom kreditu u švajcarskim francima zbog promenjenih uslova, odnosno rasta kursa švajcarskog franka i naložio ponovno odlučivanje.

VKS naložio ponovno odlučivanje o kreditu u švajcarcima

Tom odlukom, koja je objavljena na njegovom sajtu, VKS je usvojio zahtev za reviziju (vanredni pravni lek) klijenta koji je tužio banku tražeći raskid ugovora i naložio Apelacionom sudu da ponovo odluči u tom slučaju.

U svojoj odluci VKS je detaljno ukazao na propuste drugostepenog suda, koji je preinačio odluku Osnovonog suda u Novom Sadu iz aprila 2015. koji je odobio raskid ugovora koji je između klijenata i banke zaključenog 2007. godine i aneksa tog ugovora zaključenog četiri godine kasnije.

U ovom slučaju nakon pravosnažne presude banka je bila dobila mogućnost da naplatu kredita izvrši prodajom nepokretnosti na koju je bila stavljena hipoteka.VKS je sada naložio Apelacionom sudu u Novom Sadu da u ponovnom postupku pouzdano utvrdi da li je i u kojoj meri došlo do promenjenih okolnosti od zaključenja spornog ugovora između stranaka.

Nakon toga će, kako se navodi u odluci VKS, "vodeći računa i svim ostalim okolnostima konkretnog slučaja i međusobnog ugovora stranaka oceniti da li su ispunjeni uslovi da se ugovor raskine i u skladu sa tim doneti na zakonu zasnovanu odluku".

VKS je u odluci napomenuo da nije sporan stav Apelacionog suda da promena kursa stranih valuta u odnosu na dinar nije neuobičajena pojava na domaćem deviznom tržištu.

- Međutim, to ne znači da svaka pa i enormna promena kursa predstavlja uobičajenu pojavu - smatra VKS koji pored ostalog podseća i na konstataciju Osnovonog suda (koji je odobrio raskid ugovora) da je "tužilja uzela kredit za kupovinu kuće, a da joj sada za njegovo vraćanje treba nekoliko takvih kuća".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti švajcarci kredit u švajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana