Tekst objavljen: 27.09.2016 14:30        


Kjučni kamen spoticanja za poslovanje preduzetnika u Srbiji je visoka stopa oporezivanja zarada, poručeno je danas sa skupa u organizaciji revizorsko-konsultantske komanije Ernst || Jang (E||Y). 

Visoko oporezivanje zarada ključni problem preduzetnika

Predstavljajući rezultate istraživanja "Prvi EY Preduzetnički barometar", koji je obuhvatio 100 kompanija u Srbiji sa visokim potencijalom za rast, generalni direktor kompanije EY u Srbiji Ivan Rakić je naveo da su tri teme kod preduzetnika zajednički imenitelj, a to su izvori finansiranja, usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada i stvaranje kadrova, kao i razvoj preduzetničke kulture.

Prema nalazima ove studije, čak 90 odsto najuspešnijih srpskih preduzetnika tvrdi da je za poboljšanje njihovog poslovanja potrebno obaranje stope oporezivanja zarada, više od polovine njih (59 odsto) smatra da će jedan od najvećih izazova u budućem poslovanju biti pronalazak i zadržavanje ključnog kadra, dok 57 odsto kompanija tvrdi da je neophodno razvijanje alternativnih opcija za finansiranje preduzeća.

Čak 71 odsto kompanija je otkrilo da iz sopstvenih izvora finansira poslovanje, a 74 odsto preduzetnika koji vode najuspešnije kompanije u Srbiji ima visoku stručnu spremu.

Kako je naveo Rakić, cilj ovog istraživanja je da se preduzetnicima pomogne da na jedan konkretan, sistematičan način kažu šta su njihovi gorući problemi, kao i da u saradnji sa predstavnicima vlade izađu na jedan kvalitetan put kako bi se tačno znalo u kom se pravcu naša preduzeća kreću.

Rakić je ukazao i na potrebu osnivanja specijalne agencije za pomoć preduzetnicima, po uzoru na zemlje iz regiona, jer je to, kako ističe, najbolji metod za poboljšanje rada preduzetnika.

Najvažniji rezultat ove studije, kako poručuju iz EY, jeste izrada preporuka, koje se, kako ističu, ne tiču samo vlade Republike Srbije, već i samih preduzetnika i korporacija.

Pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović-Jovanović je izjavila da će resorno ministarstvo pažljivo proučiti i sagledati sve preporuke, kao i da je motiv ministarstva da se veća sredstva dodele razvoju preduzetničkih kompanija i izvozno orijentisanim preduzećima.

"Ove godine je važno da imamo konstruktivan dijalog. Razmotrićemo mogućnosti i na koji način bi moglo da dođe do korekcije stope oporezivanja zarada", izjavila je Obradović-Jovanović, apelujući na preduzetnike da dostave ministarstvu svoje sugestije.

 Ana Milić iz ProCredit banka ističe da je ProCredit banka više od 15 godina posvećena podršci razvoju preduzetništva u Srbiji i stvaranju uslova da se poslovne ideje u našoj zemlji jednostavnije, brže i uspešnije realizuju. "Ovogodišnji EY Preduzetnički barometar jasno pokazuje koji su to ključni izazovi sa kojima se privrednici u našoj zemlji susreću, a na svima nama je da zajedničkim snagama pronađemo način na koji bi ti izazovi mogli da se prebrode, ali i da se u njima prepozna šansa za dalji privredni rast u Srbiji.“, istakla je Ana Milić.

Istraživanje "Prvi EY Preduzetnički barometar" je sprovedeno u okviru projekta EY Preduzetnik godine, a podržalo ga je Ministarstvo privrede Srbije u sklopu programa "Godina preduzetništva 2016.".

Kompanija EY je, takođe, najavila konkurs za nagradu "EY Preduzetnik godine", peti po redu, na koji zainteresovani kandidati mogu da se prijave do 15. novembra, a svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano u februaru 2017. godine.

Pobednik nacionalnog konkursa u Srbiji će i ovaj put, zajedno sa pobednicima iz zemalja širom sveta, konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine i prisustvovaće svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2017. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Prvi EY Preduzetnički barometar oporezivanje zarada Vlada Srbije mladi preduzetnici preduzetništvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana