Tekst objavljen: 14.05.2018 14:38        


Povoljno makroekonomsko okruženje pogoduje zemljama Centralne i Istočne Evrope, pa će 2018. biti deveta uzastopna godina rasta višeg od 3,5 odsto, u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi rast je stabilniji, a predviđa se trend rasta kreditiranja, posebno u Srbiji i Hrvatskoj.

Visoke stope rasta u svetu, prognoze dobre i za Srbiju

To su samo neki od zaključaka sa godišnje skupštine EBRD-a.

"Posle usporavanja rasta u Srbiji u prošloj, očekuje se snažan zamah u 2018. i narednoj godini. Svi makroekonomski pokazatelji su iznad očekivanja. Malo više raste uvoz od izvoza ali se radi o uvozu opreme za investicije, što je dobro", ocenjuje Artur Razvil, ekonomista EBRD-a.

Razvil ističe da su investicije, posebno privatnog sektora, završetak reformi i integracija sa tržištem Evropske unije, ključni za održivi rast ekonomije Srbije.

Prognoze rasta EBRD-a u Srbiji su nešto konzervativnije, jer su rezervisani zbog činjenice da nešto poput vremenskih neprilika uvek može da ih omete.

Zato su, kako navodi RTS, prognoze "Unikredit" banke smelije. Prema njima, najviše će rasti bugarska ekonomija - 4,3 odsto, turska četiri, srpska 3,1 odsto, hrvatska 2,8 procenata, dok će prosek Jugoistočne Evrope biti 2,6 a Evrozone 2,1 odsto.

Prošle godine iz recesije su izašle i Rusija i Grčka, a ove godine govori se o visokim stopama ekonomskog rasta. Posebno mesto zauzima Srbija.

Mateo Feraci, direktor strateškog planiranja u "Unikredit" banci, navodi da je u Srbiji IT sektor vodeći u smanjenju spoljnog deficita.

"Sa druge strane, vi ste vodeći stručnjaci u blokčejn tehnologiji i imate i natprosečni rast korišćenja digitalnih tehnologija i bankarstva. Mlada ste populacija, jer je više od 55 odsto klijenata aktivno kroz te vrste servisa", kaže Feraci.

Evropska banka za obnovu i razvoj najveći je investitor na Zapadnom Balkanu, koji ulaže i u privatni sektor.

Iako EBRD, čiji smo i mi akcionari, posluje na tri kontinenta, interesovanje za Zapadni Balkan raste pa će Sarajevo iduće godine biti domaćin godišnje skupštine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EBRD stope rasta Srbija ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana