Tekst objavljen: 21.09.2019 17:00        


U poslednjih desetak godina broj stranih turista u Srbiji značajno je povećan, ali je prosečna potrošnja stranog turiste smanjena sa 990 evra 2008. godine na 767 evra u prošloj godini, pokazuje analiza u najnovijem broju Kvartalnog monitora, biltena Ekonomskog fakulteta i FREN-a.

Više stranih turista u Srbiji, ali troše manje

Kako se navodi, broj stranih turista povećan je 2,46 puta u prethodnoj godini u odnosu na 2007. godinu, dok je u istom periodu broj noćenja stranih turista porastao 2,48 puta.

U istom periodu (2007-2018) ostvareni priliv od stranih turista povećan je za preko 2,1 puta (sa 630 miliona EUR na 1,3 milijarde EUR.).

Međutim, ni u jednoj od posmatranih godina Srbija nije zabeležila suficit u razmeni sa celim svetom, jer je odliv po osnovu odlaska turista iz Srbije van zemlje uvek bio veći od ostvarenog priliva.

Ipak, pozitivan rezultat je to što se deficit po osnovu razmene turističkih usluga sa svetom smanjuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podaci ukazuju na brži rast broja stranih turista od rasta ostvarenog prihoda od izvoza, što ukazuje na smanjivanje prosečne potrošnje po stranom turisti u Srbiji, odnosno nedovoljan broj ili neodgovarajuću ponudu turističkih usluga u Srbiji, navodi se u analizi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turisti Srbija eur

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana