Tekst objavljen: 19.07.2015 10:00        


Najnoviji statistički podaci pokazuju blagi porast broja stranih turista u Makedoniji i nastavak trenda kontinuiranog pada domaćih turista.

Više stranih i manje domaćih turista

Ukupan broj turista je u periodu januar-maj 2015. godine povećan za 8,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je broj domaćih gostiju smanjen za 6,0 odsto a broj stranih posetilaca povećan za 17,0 odsto.

U maju ove godine broj turista iznosio je 82.084, što je za 7,4 odsto više u poređenju sa istim lanjskim mesecom, a broj ostvarenih noćenja je bio 170.943, što je za 0,1 odsto manje nego u maju 2014.

Prema Državnom zavodu za statistiku (DZS), turisti iz Turske i Holandije su najbrojniji i ostvarili su najveći broj noćenja. Posle njih, na listi najbrojnijih su turisti iz susednih zemalja - Srbije i Grčke.

Portal Ekonomski navodi da je zabrinjavajuće to što i dalje opada broj domaćih gostiju.

U maju je broj domaćih turista u odnosu na maj prošle godine manji za 2,8 odsto.

Smanjen je i broj noćenja koji su oni ostvarili u maju ove godine u odnosu na istio mesec lani, i to za 9,2 odsto, dok smanjenje broja noćenja domaćih gostiju u periodu januar-maj 2015. godine u odnosu na isti period prošle godine iznosi 9,9 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaći turisti broj noćenja turizam makedonija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana