Tekst objavljen: 25.03.2015 14:37        


Srbija je jedina zemlja u svetu koja ima više nezaposlenih poljoprivrednih stručnjaka nego što ima ukupno zaposlenih u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, tvrdi predsednik Drugštva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.  

Više od 4.500 nezaposlenih poljoprivrednih stručnjaka

Ševarlić je, posle konferencije "Agrarna politika Srbije" koju je organizovao NIN Fokus, uz medijsku podršku Tanjuga, novinarima rekao da je među nezaposlenim poljoprivrednim stručnjacima tri doktora nakuka, 45 magistara i 3.700 mastera i diplomiranih inženjera.

Sa druge strane u agroprivredi Srbije ima ukupno 4.500 tehničara i inženjera, rekao je on.
Prema njegovim rečima, naša zemlja je od 2000. do danas izgubila oko 90.000 radnika u poljoprivredi i prehrambenoj idnustriji u toku procesa privatizacije, tranzicije, stečaja.

"Možemo li govoriti o profitabilnosti novih privatizovanih agrobiznis kompanija, a da sa druge strane nemamo održivost ljudi", zapitao je on.

Kada je u pitanju privatizacija u poljoprivredi, Ševarlić je rekao da onima koji se zalažu za prodaju poljoprivrednog zemljišta, savetuje da "prodaju strancima svoje stanove koje su vrlo povoljno dobili, a onda od njih iznajme te stanove da u njima stanuju".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposleni u poljoprivredi poljoprivredni inžinjeri poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana