Zvanični kurs Evra za dan 30.10.20. :: 117.5679 rsd
Tekst objavljen: 24.03.2015 9:55        


Kompanija VIP mobajl uvela je prva u Srbiji 4G LTE mrežu, a od 1. aprila pokriće veći deo Novog Beograda, dok komercijalna upotreba počinje u maju ove godine, najavio je danas generalni direktor VIP-a Srbija, Dejan Turk.

VIP mobajl prvi u Srbiji uveo 4G LTE mrežu

U širenje mobilne mreže velike brzine, VIP mobajl Srbija će investirati oko 30 miliona evra do kraja godine u novu infrastrukturu i modernizaciju više od 800 baznh stanica, da bi imao bolju pokrivenost 4G mobilnim signalom, rekao je Turk.

On je napomenuo da je VIP mobajl 19. februara kupio dva bloka emisionog opsega od po pet megaherca za sedam miliona evra iz spektra od 1.800 megaherca, u kojem će emitovati 4 G signal.
Član UO VIP mobajla za tehniku Dejan Kastelic rekao je da dupliranje brzine širokopojasnog interneta utiče na rast BDP-a jedne zemlje za 0,3 odsto godišnje, dok 4G LTE mreža povećava čak četiri puta brzinu interneta i time utiče na rast BDP-a za 0,6 odsto godišnje.

Do 2020. godine učešće širokopojasnog interneta u rastu BDP-a Srbije biće povećano do 5,2 odsto, a uticaće i na otvaranje 90.000 novih radnih mesta, ocenio je Kastelic.

Maksimalna brzina 4G mreže je teoretski oko 150 megabajta u sekundi za razliku od 3G mreže koja teorestki ima brzinu do 42 megabajta u sekundi, objasnio je Kastelic.
U praksi, prosečna brzina 4G mreže ide do 40 megabita u sekundi, a 3G mreže do 15 megabita, naveo je on.
Kastelic je napomenuo da je Pančevo prvi grad u Srbiji koji je potpuno pokriven 4G LTE mrežom, a od 1. aprila 4G mrežom biće pokriven veći deo Novog Beograda, u maju ceo Novi Beograd, Savski Venac, centar Zemuna, Stari Grad, Vračar, Čukarca, Kopaonik i Zlatibor.

U toku prezentacije predstavljena je mogućnost nove 4G mreže VIP mobajla, gde je daunloud sa interneta išao brzinom do 100 megabajta u sekundi, a aploud (od korisnika ka interenet mreži) i do 40 megabajta u sekundi.

Tokom prezentacije na ekranu su prikazivani video klipovi u ful HD rezoluciji, koji su putem 4G mreže prenošeni u realnom vremenu.
Prikazano je i skidanje programskog paketa za instalaciju Skajpa na računar, koji je veličine oko 60 megabajta i to je trajalo svega 15 sekundi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
brzina interneta internet 4G mobile vip

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana