Zvanični kurs Evra za dan 08.03.21. :: 117.5690 rsd
Tekst objavljen: 27.06.2020 9:00        


Aplikacija za razmenu poruka Viber prekinula je sve poslovne odnose sa kompanijom Facebook, saopšteno je

Viber obustavio svaku vrstu saradnje sa Facebookom

"Podstaknuti protestima pokrenutim širom SAD tokom proteklih nedelja, grupacija čije su članice šest organizacija, a među njima „Liga protiv prezira“ (Anti-Defamation League) i „Nacionalna asocijacija za napredak osoba obojene puti“ (NAACP), apelovala je na kompanije koje se reklamiraju na Facebooku da obustave zakup reklamnog prostora na ovoj društvenoj mreži tokom meseca jula, kao odgovor na izostanak konkretnih mera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje. Niz negativnih događaja, tokom kojeg se odigrao i neslavni skandal sa firmom Cambridge Analytica, kada je spomenuta firma za politički konsalting nezakonito prikupljala i koristila podatke skoro 87 miliona korisnika Facebooka, kulminirao je, po Viberu, u ovoj poslednjoj aferi sa govorom mržnje. U tom smislu, Viber je odlučio da se solidariše sa ciljevima pokreta #StopHateForProfit i nadalje prekine sve poslovne odnose sa Fejsbukom", objašnjeno je u saopštenju.

Kako se navodi, aplikacija će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši, kako se navodi, sve masovniji pokret #StopHateForProfit („Prekinite mržnju radi profita“), sa ciljem bojkotovanja Facebooka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Facebook nastavlja sa praksom pogrešne interpretacije svoje uloge u savremenom svetu. Kompanija koju odlikuje nemaran odnos prema podacima svojih korisnika i nedostatak privatnosti u njenim aplikacijama, a sada i šokantno odsustvo nužnih mera kojim bi javnost bila zaštićena od nasilnog govora koji ugrožava društveni red i mir poslednjim ispadom je otišla predaleko. Mi nismo tumači istine, ali je istina to da mnogi ljudi doživeli neprijatnosti usled neograničenog širenja nasilnog sadržaja. Kompanije jednostavno moraju da se jasno suprotstave ovoj pojavi", rekao je globalni generalni direktor Vibera Đamel Agaua.

Aktivnosti, čiji će ishod biti uklanjanje dodirnih tačaka sa Fejsbukom sa aplikacije Viber, će biti okončane do početka meseca jula 2020, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno, zaključuje se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
SAD društvene mreže prekid saradnje facebook viber rasizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana