Tekst objavljen: 15.07.2016 15:01        


Jen je u četvrtak oslabio u odnosu na većinu valuta, s obzirom na to da se optimistično raspoloženje na svetskim berzama akcija nastavilo šesti dan zaredom, a mediji sa zadovoljstvom spekulišu da bi Centralna banka Japana mogla preduzeti korake za direktno finansiranje vladine potrošnje. 

Vesti sa tržišta

Funta je ojačala u odnosu na jen, dolar i evro, pošto je Centralna banka Engleske odbacila očekivanja da bi mogla da smanji kamatne stope odmah, kako bi nadoknadila štetu koja je naneta privredi zbog prošlomesečnog glasanja da Velika Britanija napusti EU.

Na prepodnevnom trgovanju u Londonu kretanje jena je dominiralo, oslabivši ispod 105 jena za dolar i 140 jena za funtu, budući da je prema "Blumbergovom" izveštaju, bivši predsednik Federalnih rezervi, Ben Bernanke, povećao mogućnost da Centralna banka Japana izda perpetualne obveznice - obveznice bez dospeća.

Ukoliko vlada izda perpetualne obveznice Centralnoj banci Japana, to bi moglo da znači da Centralna banka Japana direktno finansira vladu štampanjem nove količine jena, i prvi put ubacivanjem novca direktno preduzećima i potrošačima.

Odluka Centralne banke Engleske je bila šok za tržišta koja su ukalkulisala najmanje 80 posto šanse da će u četvrtak smanjiti kamatne stope.

Pola sata posle odluke, funta je ojačala 1,7 procenata na 1,3371 dolara, a u prethodnom trgovanju je zabeležila dvonedeljni maksimum od 1,3480 dolara.

U četvrtak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 123,15/45. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 123,10/40, a uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 15,2 miliona evra po prosečnom kursu od 123,2403. NBS je intervenisala kupovinom 45 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 123,15/45. Tržište se zatvorilo na 123,15/45.
miliona dinara na nivou od 2,60 do 2,65.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta jen dolar međubankarsko devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana