Tekst objavljen: 10.05.2016 12:12        


Jen je u ponedeljak zabeležio 10-dnevni minimum u odnosu na dolar, nakon što je ministar finansija Japana izjavio da je Tokio spreman da interveniše na valutnom tržištu ukoliko bude potrebno, ali i da je veća tražnja za rizičnijom imovinom uticala na pad tražnje za sigurnim jenom. 

Vesti sa tržišta

Jen je dotakao 18-mesečni maksimum prema dolaru prošle nedelje, a u prethodnih šest meseci ojačao je oko 15 procenata, delimično zbog pada očekivanja među investitorima da će se kamatne stope u SAD povećavati.

Izveštaj iz SAD, koji je nedavno objavljen, osvrće se na uporne jednostrane intervencije zemalja koje žele da oslabe svoje valute, odnosno zemalja sa velikim trgovinskim suficitima kao što je Japan, koje se smatraju manipulatorima. To ukazuje na nelagodnost SAD po pitanju dodatnog jačanja dolara.

Uprkos svemu, dolar je ojacao 1,0 procenat u odnosu na jen u ponedeljak, kada je dostigao 108,14 jena, što predstavlja najviši nivo u prethodnih deset dana.

Dolarski indeks je zabeležio 11-dnevni maksimum od 94,056 poena, i nije reagovao na podatke o zaposlenju u SAD od petka.

U ponedeljak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 122,60/90. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je dva miliona evra po prosečnom kursu od 122,8160. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar se trgovao na 122,60/90, gde se tržište zatvorilo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međubankarsko devizno tržište wall street valutna berza vesti sa tržišta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana