Tekst objavljen: 15.01.2016 13:57        


Evro je ojačao za oko pola procenta u odnosu na dolar u četvrtak, nakon izveštaja britanske agencije Rojters o tome da su kreatori monetarne politike Evropske centralne banke skeptični u pogledu potreba za daljim monetarnim akcijama u bliskoj budućnosti. 

Vesti sa tržišta

Kanadski dolar, čije kretanje zavisi od kretanja cena nafte, pao je na najniži nivo od aprila 2003. godine sa daljim slbljenjem cena sirove nafte, pri čemu se očekuje negativan uticaj na kanadsku privredu, podstičući špekulacije da bi Centralna banka Kanade mogla da smanji kamatne stope već sledeće nedelje.

Evro je ojačao za oko pola procenta nakon vesti o daljim potezima kreatora monetarne politike ECB-a, pri čemu je zabeležio trodnevni maksimum na 1,0937 dolara.

Uoči monetarnog sastanka Centralne banke Engleske i odluke o kamatnim stopama, funta je zabeležila jednogodišnji minimum u odnosu na evro, na 76,07 penija.

Konsenzus je da će Centralna banka Engleske zadržati kamatnu stopu na istom nivou od 0,5 procenata od početka 2009. godine.

S obzirom na činjenicu da je funta oslabila više od 5,0 procenata od poslednjeg monetarnog sastanka, slabljenjem deflatornih pritisaka, kreatori monetarne politike bi mogli da zvuče optimističnije, što bi prema nekim analitičarima olakšalo pritisak na funtu.

U četvrtak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 122,45/75. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar se trgovao na nivou od 121,35/65, uz fluktuacije od pet baznih poena.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 7,2 miliona evra po prosečnom kursu od 122,5326. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na nivo od 122,45/75. Tržište se zatvorilo na 122,55/85.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 100 miliona dinara na nivou od 2,57.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međuvalutna berza valutna berza međubankarsko devizno tržište bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana