Tekst objavljen: 11.12.2015 11:54        


Švajcarski franak je ojačao u odnosu na evro nakon što je Centralna banka Švajcarske (SNB) zadržala kamatne stope na rekordno niskom nivou, prkoseći pojedinim očekivanjima da bi mogla da reaguje kako bi oslabila precenjenu valutu. 

Vesti sa tržišta

SNB je zadržala ciljani raspon tromesečnog Libora između minus 1,25 i minus 0,25 procenata, kako je i bilo očekivano, ali je istakla da će ostati aktivna na valutnom tržištu ukoliko bude potrebe.

Evro je oslabio na 1,08 franaka, što je najniži nivo ove nedelje, sa prethodnih 1,0830 franaka pre objave sa monetarnog sastanka. Na kraju se trgovao na 1,0815 franaka, ili za 0,25 procenata niže u odnosu na prethodni dan.

Pre nego što je održan sastanak Evropske centralne banke (ECB) prošlog četvrtka, neki su očekivali da će i SNB da odgovori malo većem ublažavanju monetarne politike produbljivanjem negativnih kamatnih stopa.

Ublažavanje monetarne politike ECB-a nije ispunilo tržišna očekivanja, što je uticalo na jačanje evra i smanjenje pritiska na SNB da reaguje kako bi oslabila franak.

Evro se povukao sa jednomesečnog maksimuma u odnosu na dolar i trgovao se na 1,0955 dolara, što je za 0,6 procenata niže. Evro je zabeležio jednomesečni maksimum od 1,1044 dolara u sredu, nastavljajući prošlonedeljni kratkoročni rast nakon što ECB nije uvela agresivnije olakšice kao što su mnogi očekivali.

U četvrtak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 122,25/55. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 121,95/122,25, uz fluktuacije od pet baznih poena.

Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 122,05/35. Tržište se zatvorilo na 122,20/50.
Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 95 miliona dinara na nivou od 2,55.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jači frank vesti sa tržišta švajcarac međubankarskom tržištu valutna berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana