Tekst objavljen: 26.10.2015 9:31        


Evro se u petak kretao nešto malo iznad dvomesečnog minimuma, pošto je imao poteškoća nakon serije signala Evropske centralne banke (ECB) da će preduzeti nove mere, što je uticalo na najveći dnevni pad evra od januara.

Vesti sa tržišta

Stratezi i trgovci valutama vodili su debatu o tome da li će se rasprodaja evra nastaviti, s obzirom na to da evro ima tendenciju slabljenja kada ECB sprovodi kvantitativne olakšice.

Predstavnik banke "Goldman Saks" izjavio je da još postoji velika verovatnoća daljeg slabljenja evra, i predviđaju povratak na 12-godišnji minimum od oko 1,05 dolara koji je zabeležen u martu, ukoliko ECB nastavi sa programom olakšica.

Evro je pao na minimum od 1,1072 dolara u jednom trenutku tokom azijskog trgovanja, da bi kasnije na evropskom tržištu dostigao nivo od 1,1116 dolara.

Prvih sedam meseci programa monetarnih olakašica, tokom kojih je ECB preplavila sistem sveže odštampanim evrima, uticalo je na rast evra za 4,5 procenata.

Švajcarski franak je naglo oslabio u odnosu na dolar usled očekivanja da bi Centralna banka Švajcarske mogla da smanji kamatne stope pri čemu bi one bile negativne ukoliko ECB smanji svoje kamatne stope.

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120,05/35. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 120,00/30, uz fluktuacije od pet para. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 23 miliona evra po prosečnom kursu od 120,0677. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 120,00/30. Tržište se zatvorilo na 120,15/45. 

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 1.570 miliona dinara na nivou od 2,55 do 2,70. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međubankarskom tržištu valutno tržište međuvalutna berza bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana