Tekst objavljen: 20.10.2015 11:31        


Evro je oslabio na 10-dnevni minimum u odnosu na dolar u ponedeljak, obzirom da investitori iščekuju sastanak ECB-a koji će se održati tokom ove nedelje, kada se može pripremiti teren za uvođenje dodatnih olakšica sa ciljem povećanja inflacije u evrozoni.

Vesti sa tržišta

Premda većina trgovaca i analitičara očekuje da će ECB čekati do decembra kako bi objavila nešto novo, oni vide rizik da bi dodatne olakšice mogle biti označene u četvrtak i takođe smatraju da će predsednik ECB-a, Mario Dragi, bar pokušati kroz razgovore da oslabi valutu. Mnoge banke očekuju da odnos EUR/USD padne do kraja godine, obzirom da ECB svakog meseca upumpava 60 mlrd evra u privredu evrozone. Ali od kada je odnos EUR/USD pao ispod 1.05 dolara u martu, oko 9 procenata je bio na dobitku, dodajući deflatorni pritisak sa kojim se suočava evrozona.

U ponedeljak je evro pao trećinu procenta na 1.13085 dolara, što je najniži nivo od 9. oktobra. U odnosu na funtu, evro je pao 0.6 procenata na 3-1/2 nedeljni minimum od 73.055 penija. Nakon sastanka ECB-a, fokus trgovaca valutama će biti okrenut ka FED-u, koji će održati monetarni sastanak sledeće nedelje.

Većina očekuje da FED drži kamatne stope na njihovom rekordno niskom nivou, dok su investitori podeljenog mišljenja oko toga da li će doći do povećanja stopa na sastanku u decembru ili u 2016. god.

U ponedeljak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 119.75/120.05. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan, uz fluktuacije od 5 para. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 3 miliona evra po prosečnom kursu od 119.9467. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na 119.75/120.05.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 4.315 miliona dinara na nivou od 2.55 do 2.70. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međuvalutna berza valutno tržište međubankarskom tržištu međubankarsko devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana