Tekst objavljen: 07.09.2015 11:17        


Dolar je u petak oslabio, dok se tražnja za sigurnim jenom povećala, usled slabljenja akcija, pri čemu su trgovci prilično uvereni da ključni izveštaj o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljen kasnije tokom dana, verovatno neće uticati na FED da poveća kamatne stope.

Vesti sa tržišta

Prema izjavama trgovaca, izveštaj o broju novih radnih mesta van sektora poljoprivrede će biti u skladu sa očekivanjima ili čak bolji od očekivanog, ali verovatno neće izmeniti očekivanja da FED neće povecati kamatne stope krajem meseca.

Za jačanje dolara, potreban je ne samo dobar izveštaj o povećanju radnih mesta iznad 220.000, već bi i plate trebale da zabeleže veliko povećanje, što bi moglo dovesti do ponovnog zasedanja o povećanju kamatnih stopa, prema izjavama analitičara. Dolar je pao za jedan procenat u odnosu na jen, na 118,85 jena, i bio na putu na zabeleži najveći nedeljni pad od avgusta 2013. godine.

Jen je takođe jačao u odnosu na evro, koji je bio pod velikim pritiskom nakonšto je ECB objavila važnu procenu stanja privrede evrozone i predložila da bi možda mogli da povećaju ionako već ogroman stimulativni program.

Evro je pao na četvoromesečni minimum u odnosu na jen na 132,55 jena. Jedinstvena valuta se stabilizovala u odnosu na dolar, ostvarivši rast od 0,1 procenat na 1,1135 dolara. Evro je u četvrtak zabeležio dvonedeljni minimum u odnosu na dolar pošto je Mario Dragi, predsednik ECB-a objavio da bi program kupovine obveznica mogao da se produži i posle septembra 2016. godine i da bi njegova veličina sastav mogli da se promene.

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120,10/40. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tžištu do 12.30 časova iznosio je 1,5 miliona evra po prosečnom kursu od 120,2300.Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je blago ojačao na 120,05/35. Tržište se zatvorilo na 120.05/35.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 1040 miliona dinara na nivou od 3,60 do 4,30.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međuvalutna berza valutno tržište devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana