Tekst objavljen: 03.08.2015 11:23        


Dolar je pao za trećinu procenta u odnosu na evro u petak, usled nedostatka novih ključnih podataka koji se odnose na američku privredu, navodeći trgovce da realizuju profite usled rasta dolara od srede, na osnovu izjave predstavnika FED-a po okončanju monetarnog sastanka.

Vesti sa tržišta

Američka valuta je zabeležila jednonedeljni maksimum u odnosu na korpu valuta na prepodnevnom trgovanju u Evropi i bila je na putu da ostvari skoro dvoprocentni rast u mesecu koji je bio težak za valute čije kretanje zavisi od robnih berzanskih cena.

Evro se trgovao 0.3 procenta u porastu, na 1.0963 dolara. Odlučujući faktor koji će uticati na kretanje dolara biće ispunjenje očekivanja pojedinih banaka, odnosno povećanje kamatnih stopa u septembru od strane FED-a, po objavi sledećih važnih podataka koji se odnose na mesečnu zaposlenost, sledećeg petka.

Najnovije procene u petak pokazuju da je inflacija u evrozoni stabilna na samo 0.2 procenta u julu. Ali bazna inflacija je bila viša od očekivane na 0.9 procenata i postojao je strah od još lošijih podataka nakon izveštaja koji će biti objavljen u četvrtak, a koji se odnosi na Nemačku i Španiju.

Dolarski indeks se trgovao na 97.265 poena, za 0.3 procenta niže u petak, nakon rasta na maksimum od čak 97.773 poena, zabeleženog u četvrtak. Dolar je bio 0.1 procenat jači u odnosu na jen i iznosio je 124.33 jena. Evro je bio stabilan na 1.0930 dolara u petak ali u odnosu na prošli mesec je pao skoro 2 procenta.

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 120.05/35. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 37.2 miliona evra po prosečnom kursu od 120.1694. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na 120.05/35.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 595 miliona dinara na nivou od 4.10 do 8.00.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međubankarskom tržištu međuvalutna berza američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana