Tekst objavljen: 04.03.2015 9:53        


Član Izvršnog odbora Viner štediše osiguranja Zoran Blagojević poručio je sinoć da Srbiji ima veliki potencijal za rast industrije osiguranja posebno u domenu životnog osiguranja. On je na panelu Kopaonik biznis foruma pod nazivom "Ključna pitanja u osiguranju u periodu oporavka" naveo da je tržište osiguranja nerazvijeno i kao primer naveo podatak da je polisa životnog osiguranja po glavi stanovnika u Srbiji skoro des

Veliki potencijal za rast životnog osiguranja

On je precizirao da je premija životnog osiguranja u Srbiji sa 95 miliona evra u 2011. godini porasla na svega 123 miliona evra u 2013. godini.

Koliko su ove cifre skromne, najbolje govori podatak da je, kako je naveo, visina premije po glavi stanovnika u ovom periodu porasla sa 13 na 17 evra, dok je učešće premije u BDP-u u posmatranom periodu poraslo sa 0,3 na 0,4 odsto.

Na drugoj strani, na tržištu EU, kako je naveo, premija životnog osiguranja se u ovom periodu kretala od 613, 5 milijardi evra do 636 milijardi evra.

"To znači da je premija po glavi stanovnika iznosila 1.216 evra u 2011. godini da bi se samo dve godine kasnije popela na 1.255 evra, ili da se premija životnog osiguranja u odnosu na BDP u posmatranom periodu kretala od 4,7 do 4,8 posto", istakao je on.

"Zaista frapantne cifre. Očigledno je da mi imamo veliki prostor za rast", naveo je on.
On je ukazao da je životno osiguranje na razvijenim evropskim tržištima svoju eskpanziju doživelo uz pomoć države, te ukazao da se značajniji rast ovog segmenta osiguranja u Srbiji može postići samo uz poreske olakšice koje će država dati građanima.

Sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić je ukazao na problem poljoprivrednih osiguranja gde se ne povećava broj osiguranika bez obzira na značajno učešće države u premiji osiguranja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porast broja polisa rast životnog osiguranja životno osiguranje osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana