Tekst objavljen: 15.10.2015 16:33        


Elektroprivreda Srbije (EPS) će sprovesti obiman investicioni program da bi ostvarila svoj strateški cilj da postane efikasna i profitabilna kompanija koja će biti značajan igrač na energetskom tržištu Srbije i regiona, najavio je danas direktor u EPS-u Aleksandar Jakovljević. 

Veliki plan ulaganja EPS-a

On nije mogao da precizirao koliko će tačno iznositi taj investiconi program, ali je istakao da će biti obiman i da će obuhvatiti sve delatnosti EPS-a, počev od proizvodnje uglja, struje, distribucije elektricne energije do obnovljivih izvora energije.

Jakovljević je na Sajmu energetike, gde je predstavio investicione planove te kompanije, rekao da će uskoro, posle skoro tri decenije, početi izgradnja novog termobloka u Kostolcu, snage 350 megavata.

EPS mora da ulaže u nove energetske objekte da bi zadovoljio potrebe tržišta za strujom i zbog starosti mnogih elektrana neophodna su i ulaganja u poboljšanje ekoloških performansi elektrana, kako bi ispunili zahteve i direktive EU, kazao je Jakovljević.

Potrebna su ulaganja u elektrofiltere, sisteme za odsumporavanje i lične investicije koje se moraju sprovesto do 2024. odnosno do 2027. godine, kako bi se elektrane uskladile sa direktivama EU o velikim ložištima i industrijskim emisijama, naveo je Jakovljević.

On je najavio i ulaganja u rudarstvo, u proširenje ugljenokopa u Kostolcu na 13 miliona tona uglja godišnje, kao u kopove u kolubarskom basenu.

EPS planira da ulaže i u obnovljive izvore energije u vetopark u Kostolcu, kao i u solarne elektrane, kazao je on i dodao da je neophodno i da se smanje distributivni gubici struje koji sada iznose oko 14 odsto.

Strateški cilj EPS-a je da poboljša finansijsku situaciju kompanije, obezbedi likvidnost i mogućnost za dalje ulaganja i razvoj, naveo je Jakovljević i podestio da je u EPS-u u toku proceš promena i restrukturiranja kompanije, u okviru kojih je 13 privrednih društava smanjeno na samo njih tri.

Direktor EPS-a je najavio da se u toj kompaniji priprema I donošenje novih strateških dokumenata koji će obuhvatiti planove tih ulaganja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EPS Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana