Tekst objavljen: 04.06.2015 16:38        


Najveći broj pritužbi građana koji su ove godine dobili uvećana rešenja za porez na imovinu odnose se na slučajeve kod kojih se adrese nekretnine i vlasnika ne poklapaju, što znači da vlasnik ne živi u toj nekretnini i zbog toga je izgubio pravo na poresku olakšicu, izjavio je danas gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević.

Veći porez, jer su neki izgubili pravo na olakšice

Oko 100.000 građana, od ukupno 700.000 poreskih obveznika u Beogradu promenilo je adresu stanovanja, ili se odselilo i time je izgubilo pravo na poresku olakšicu od 50 odsto, rekao je Milosavljević i dodao da poreska olakšica po novom zakonu ne može da iznosi više od 20.000 dinara.

"To je najveći broj slučajeva i žalbi koje dobija Uprava javnih prihoda grada", rekao je Milosavljević Tanjugu i dodao da je poreska stopa ista kao i prošle godine, ali je u međuvremenu povećana cena nekretnina za oko osam odsto.

"Porez se plaća u dinarima, a ne u evrima kako se određuje cena kvadrata i zbog oscilacija kursa cena u evrima ostaje ista, ali se porez u dinarima menja i to je otprilike tih osam odsto", pojasnio je Milosavljević.
On je dodao i da ima slučajeva da su građani dobili enormno visoka poreska rešenja, i da su to slučajevi kada poreska prijava nije bila u redu, odnosno da nekretnina koja je prijavljena odstupa u kvadraturi od one koja je na terenu.

"Terenska kontrola utvrdila je u nekim slučajevima da je nekretnina nekoliko puta veća nego što je prijavljeno u poreskom rešenju ili nije ni prijavljena, ili je dograđena... U tom slučaju i porez je veći i obračunava se na pravu površinu", objasnio je Milosavljević.

On je podsetio da je od 1. januara 2014. godine na snazi novi Zakon o porezu na imovinu, a koji je izmenio način oporezivanja imovine, tako da je doprinos na građevinsko zemljište ukinut.
Prema njegovim rečima, promenjen je način utvrđivanja vrednosti nekretnine tako što se vrednost sada utvrđuje na osnovu prometne vrednosti ostvarene za najmanje tri ugovora o prometu nepokretnosti u prethodnoj godini, u jednoj zoni.

"Mi smo takvu vrstu metodologije koja je propisana zakonom morali da primenimo i to je razlog zbog kog je prošle godine porez znacajno više povećan. Ove godine na statisitičkom uzorku od svih 700.000 poreskih obveznika, to je oko 8,01 odsto i mi smo sa tim ušli u budžet u planu prihoda i za toliko je povećan prihod od poreza na imovinu, tako da ove godine povećanje oko osam odsto", rekao je Milosavljević.

Ograničenje povećanja poreza do 80 odsto, kako je dodao, odnosi se na poreske obveznike kojima je po ranijem zakonu utvrđivana cena nekretnine po drugim parametrima i ona je bila značajno niža od tržišne vrednosti.

"Kod njih bi povećanje poreza bilo i više od dva puta veće i onda je Skupština grada ograničila da poresko rešejne za istu vrstu nekretnine, na istoj lokaciji u istoj zoni ne može biti veće od 80 odsto. Takvih slučajeva koji će biti blizu 80 odsto je svega četiri odsto od ukupno 700.000 poreskih obveznika", naveo je Milosavljević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nekretnine porez na nekretnine oporezivanje veći porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana