Tekst objavljen: 27.10.2023 15:15        


Domaćinstva koja su 2022. smanjila potrošnju u odnosu na 2021. stimulisana su da i ove godine naprave iste ili veće uštede

Veći popust za sve koji su štedeli struju prošle godine


Ministarka energetike najavila je proteklih dana znatno manje račune za one koji počev od oktobra budu štedeli struju. Jednog od čitalaca koji su se javili našem listu Čedomira I. zanima kako će „Elektroprivreda Srbije” da im obračuna taj popust. Saopšteno je da on sleduje onima koji su trošili manje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu pa mu nije jasno da li će EPS da sabere te dve potrošnje struje i podeli sa dva i da na taj prosek obračuna popust ili nekako drugačije?

„Ko ima dobro pamćenje setiće se da je 2022. u septembru već bilo zahladilo pa sam pomalo grejao stan. Potrošio sam 456 kilovata što je znatno više od moje mesečne potrošnje što se vidi i iz ovogodišnjeg septembarskog računa kada sam potrošio 259 kilovata. To je čak za 43 odsto manje nego po računu iz 2022. što mi je i sam EPS napisao. Mesta čuđenju nema, tada je bilo hladno, a ovogodišnji septembar je bio vrlo topao”, navodi ovaj čitalac.

Intrigira ga situacija za tekući oktobar. Lane su toplane, zbog krize sa energentima, počele da greju beogradske stanove tek 30. oktobra. Taj mesec bio je relativno hladan, on je ponovo uključio TA peć i klimu i potrošnja je iznosila 530 kilovata.

Ako se uzme u obzir da je oktobar sada topao, njegova potrošnja električne energije biće prepolovljena u odnosu na isti mesec prošle godine, i za očekivati je da će strujomer očitati oko 260 kilovata kao u septembru. Gledajući samo potrošnju na papiru, on je znatno uštedeo, ali ne zato što se trudio, već zato što su vremenske prilike takve, natprosečno je toplo.

U EPS-u su nam, pojednostavljeno rečeno, odgovorili da oni koji su štedeli struju prošle godine sada imaju veći popust. I da su domaćinstva koja su 2022. smanjila potrošnju sada stimulisana da i ove godine naprave iste ili veće uštede. To znači da se naš čitalac Čedomir I. neće mnogo ovajditi od manje potrošnje struje u oktobru, jer će mu za obračun popusta biti merodavnije da li je napravio uštedu u odnosu na oktobarski račun 2021.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Svaka ušteda dobro dođe za kućni budžet, pogotovo ako se zna da je struja za godinu dana poskupela za 27 odsto kao i da će domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imati troškove od 81.700 dinara za grejanje i to samo ukoliko se koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, troškove će uvećati za 40 odsto, tako da će oni iznositi 113.600 dinara, pokazuje računica Agencije za energetiku.

Upitan kako će se i šta računati mr Željko Marković, stručnjak za energetiku i jedan od bivših direktora u EPS-u, kaže za „Politiku” da je povoljnost ovih popusta ta što će se pri obračunu birati mesec u odnosu na koji se računa ušteda, koji je povoljniji za kupca.

– Na primer, ako je kupac u novembru ove godine ostvario potrošnju od 400 kilovata, u novembru 2022 – 430, a u novembru 2021 – 482 onda su njegove uštede u poređenju s prošlom godinom sedam odsto, a u odnosu na pretprošlu 17 procenata. Pošto je pretprošle godine više uštedeo, ta vrednost od 17 odsto će se koristiti pri obračunu i taj kupac će dobiti popust od 25 procenata – naglašava Marković.

Time se, dodaje, izlazi u susret onim domaćinstvima koja su 2022. štedele struju, tako da su oni stimulisani da i ove godine naprave iste ili veće uštede.

– Važno je naglasiti da se popust ne obračunava na celokupan račun, već na zaduženje za električnu energiju koje je umanjeno za stavke obračunska snaga i trošak garantovanog snabdevača. Drugim rečima, u prethodnom slučaju, popust od 25 odsto će se računati samo na utrošenu struju (kilovat-časove), ne i na obračunsku snagu i trošak garantovanog snabdevača – objašnjava Marković.

Najveće uštede svakako mogu ostvariti oni koji su rešili da investiraju i pređu sa grejanja kao što su kotlovi koji rade na struju, grejalice i kaloriferi, ili TA peći, na grejanje uz pomoć toplotnih pumpi.

– Gledano na račun za struju, i sadašnji tarifni sistem koji važi za domaćinstva, njih očekuju uštede od 50 i više procenata. Takođe, promena stare stolarije i izrada izolacije podiže energetsku efikasnost kuća i stanova, pa se i na taj način mogu ostvariti znatne uštede – napominje Marković.

Oni koji žele da menjaju neke od uređaja u svom domaćinstvu, treba da se trude, naravno ako su u mogućnosti, da kupe energetski efikasnije uređaje, dakle one sa oznakama A i B energetskih razreda. Zamena klasičnih sijalica sa led osvetljenjem takođe je poželjna, a slede naravno oni saveti koji se tiču ponašanja pri obavljanju svakodnevnih aktivnost – zaključuje naš sagovornik.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja štednja struje račun za struju popusti za račune

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana