Tekst objavljen: 27.04.2016 15:56        


Ako ste od onih koji u supermarketu uvek uzmu veće pakovanje robe da bi uštedeli, upali ste u zamku: to pravilo otišlo je u istoriju.

Veće pakovanje skuplje od dva manja

Jedno veliko pakovanje može vas koštati više nego da uzmete dva manja pakovanja istog proizvoda. Na primer, u supermarketima tri pakovanja praška za veš (po tri kilograma) staju 97 dinara, manje nego da ste uzeli jedno veliko pakovanje (devet kilograma), a proizvođač i tip praška su identični.

Kilogram bombona košta 608,99 dinara, a 100 grama 58,99. Sličnu nelogičnost primetili smo i kod toalet-papira, žvaka, kafe, čokoladica...

Najveći uticaj na cenu u prodavnicama ima nabavna cena, kažu u velikim marketima

Za neku robu veće pakovanje zaista je bilo jeftinije, ali često su cene bile i simbolično niže. U pitanju je klasična obmana potrošača, uverava Goran Papović, predsednik nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- To je klasična obmana, dovođenje potrošača u zabludu. To je i neuromarketing, jer verujemo trgovcima da su pošteni, a oni računaju na navike potrošača. Uvek upozoravamo potrošače da otvore četvore oči pre nego što kupe proizvod, jer zakon ne propisuje da li će veće količine biti jefinije ili neće. Mi takve pojave javno objavljujemo i skrećemo pažnju, a trgovci svaki put odgovaraju da je reč o grešci - kazao je Papović.

U velikim marketima koji posluju u Srbiji kažu da je način formiranja maloprodajne cene deo poslovne strategije kompanije, a da najveći uticaj na nju ima nabavna cena.

- Potencijalne nelogičnosti koje se mogu pojaviti kod cena proizvoda različitih gramaža neretko su posledica akcijskih sniženja, popusta na vezane kupovine...

Na to utiče i uvođenje novih proizvoda u asortiman i ostalih tehnika kojima kompanija utiče na povećanje zadovoljstva potrošača - navode iz pomenutih radnji. Međutim, dodaju da u velikim marketima potrošač tu nikada nije na gubitku niti je obmanut. Kako ističu, nema ni reči o takvoj nameri.

Proizvođači: Cene u maloprodaji ne zavise od nas

- U našem cenovniku je poprilična razlika, tako da potrošač ima mnogo veću prednost ako kupi veće pakovanje. Nažalost, maloprodavci imaju svu slobodu da maržiraju na način na koji žele - kazali su nam u jednoj kompaniji koja je poznata po proizvodnji slatkiša.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači marketing proizvodi manje pakovanje obmana potrošača valika pakovanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana