Tekst objavljen: 18.07.2016 12:11        


Ove godine primetno je veće interesovanje građana za programe samozapošljavanja i to najviše u oblasti proizvodnih delatnosti, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ). 

Veće interesovanje građana za pokretanje posla

Direktor Zoran Martinović rekao je Tanjugu da je NSZ ove godine, koja je proglašena i Godinom preduzetništva stiglo više od 6.500 zahteva za programe samozapošljavanja, znatno više nego prošle godine. U 2015. bilo je 5.000 takvih zahteva.

"Važno je kako ćemo odgovoriti na te zahteve, a ne samo da brojimo broj podnetih zahteva. Uspećemo da uvažimo preko 3.600 programa, jer gledamo šta možemo prema raspoloživim sredstvima", istakao je Martinović.

Ovih dana zaključuju se ugovori, a posebno se računa vodilo o teže zapošljivim kategorijama stanovništva, pa će u programe biti uključeno više od 100 građana romske nacionalnosti, 140 osoba sa invaliditetom...

"To daje dodatni kvalitet ovom projektu. Ideja je da razvijamo privatnu incijativu, da ljudi svojim idejama i svojim radom i angažovanjem obezbeđuju svoju egzistenciju, kao i da ti biznisi budu održivi", kaže direktor NSZ.

Najviše interesovanje ove godine, kaže bilo je za programe u oblasti proizvodnih delatnosti, odnosno u oblasti prerađivačke industrije, zanatskih programa, različite usluge...

Na evidencije NSZ nalazi se 706. 000 nezaposlenih lica, a Martinović navodi da je u poređenju sa istim periodom prošle godine došlo do smanjenja tog broja za 5,3 odsto.

"Ovo je jedna od najmanjih brojki u pogledu broja nezapslenih u poslednjih nekoliko godina. Stopa nezaposlenosti u periodu januar- mart je porasla na 19 odsto i bila je veća u odnosu na poslednji kvartal prošle godine, ali mislimo da će stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu sigurno biti niža imajući u vidu da se broj nezaposlenih od marta kontinuirano smanjuje , rekao je Martinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pera 18.07.2016 15:28

    A za dobijanje donacije uslov PARTIJSKA KNJIŽICA,
    Ako nisi partijski kadar nema donacije.Sve je to lepo, pričam ti priču
    sa unapred poznatim svršetkom.Teško onom ko čeka vaše donacije,
    slabo će se taj leba najesti.Narode pljuni u šake i nečekaj
    njihovu donaciju jer je to trla baba lan.Pune budžet uduplavajući ljudima račune
    iako postoje merači potrošnje .To nevaži jer je gazdi malo ,pa onda udri oddjuture
    treba krkati PDV i faliti se svetu sa velikim povećanje bdp.Nije ničija do zore gorela.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
NZS samozaposlenje građani Srbije pokretanje posla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana