Tekst objavljen: 29.02.2016 11:55        


Iskustvo iz drugih zemalja pokazuje da veća rezervisanja banaka za portfolio problematičnih kredita motiviše banke da ih prodaju investicionim fondovima i na taj način čiste bilanse, izjavio je danas vodeći ekonomista u Evropskoj banci za obnovu i razvoj Peter Tabak.

Veća rezervisanja motivišu banke da prodaju NPL

Kao primer zemlje koja je uspešno smanjila nivo nenaplativih kredita (NPL), kojih u Srbiji ima više od 20 odsto, Tabak je naveo Rumuniju. Rumunija je, prema njegovim rečima, uspela da smanji nivo NPL-ova sa preko 20 odsto pocetkom 2014. na 12 odsto krajem 2015. godine.

"Tome je doprinelo uvođenje veće provizije centralne banke na takve kredite, i to je pomoglo da banke prodaju dobar deo portfolia problematičnih kredita privatnim investitorima. To je jedan od načina o kojima bi trebalo razmišljati", objasnio je on.

Tabak je, u izjavi Tanjugu, rekao da je važno da se razmišlja o većim provizijama u skladu sa međunarodnom standardima finansijskog izveštavanja, ali da to nije jedina mera.

"Generalno, potrebno je i odgovarajuće regulatorno okruženje, što je i najvažnije, ali trebalo bi i privući investitore. Tu međunarodne finansijske institucije mogu mnogo da pomognu ukazujući na primere dobre prakse, ali i pružajuci konkretnu tehničku pomoć i savete", rekao je Tabak i dodao da bi trebalo razmišljati i u pravcu kako pomoći investitorima da restruktuiraju preduzeća koja zapravo i čine nenaplativu imovinu, u slučajevima kada je to moguće.

Rešenje za to vidi u efikasnijoj stečajnoj i likvidacionoj proceduri, te ukazuje da je potrebno da se ti procesi skrate. Osnove za to su već postavljene u strategiji za rešavanje NPL-ova koju je usvojila vlada, a u čijoj izradi su učestvovale i međunarodne finansijske institucije.

Upitan kako prevazići problem u Srbiji, budući da su banke spremne da prodaju, ali ne i po 20 odsto vrednosti portfolia koliko im investicioni fondovi obično nude, on je rekao da su provizije jedan način da banke lakše pristanu na prodaju, kao i povećanje efikasnosti i ubrzanje sudskih procesa u Srbiji.

"Investitori tretiraju portfolio NPL-ova diskontno, jer računaju na to da sudski procesi u Srbiji dugo traju, a to posledično spušta cenu. Što su procesi stečaja i likvidacije kraći i jednostavniji, cena portfolia nenaplativih kredita će biti veća", poručio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
udeo nenaplativih kredita nenaplativi krediti srbija 2016 banke preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana