Tekst objavljen: 11.09.2016 13:00        


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da se broj firmi i građana koji koriste elektronske servise državnih institucija povećava, a da njih oko 400.000 koristi 635 dostupnih usluga u okviru E-uprave. 

Već 400.000 građana koristi e-usluge

Ona je, govoreći na predstavljanju novih "e-usluga" Privredne komore Srbije, rekla da je samo u prvom kvartalu broj korisnika elektronskih usluga veći za 90.000.

Brnabić je istakla da će u fokusu Ministarstva biti dalje razvijanje elektronskim servisima za građane i privredu, te da će lično odvajati jedan dan nedeljno koji će u potpunosti biti posvećen smanjivanju birokratije.

"Dogovorila sam se sa svojim timom da čitav jedan dan u nedelji posvetim samo procesima koji ukidaju birokratiju u Srbiji i za privredu i građane. Taj dan ću se baviti samo time kako nam to ide, kako bi povećali efikasnosti javne uprave i u smislu finansija i u smislu vremena", rekla je ministarka.

Ona se osvrnula i na istraživanje UN koja je pokazalo da se od 2014. Srbija, kada je reč o e-upravi, pomerila za 30 mesta - na 39. mesto od 193 rangirane zemlje sveta.

Kada je reč o participaciji, da i građani i privreda učestvuju u donošenju odluka kada je reč o unapređenju tih servisa, Srbija se pomerila sa 81. na 17. mesto.

"I danas smo na 17. mestu od 193 zemlje po participaciji", istakla je.
Brnabić je istakla i da će kako bi bio stvoren bolji ambijent, biti uvedena i usluga e-inspektor, u cilju bolje koordinacije inspekcijskih službi, a to ministarstvo je, kako je podsetila, zaduženo za primenu Zakona o inspekcijskom nadzoru u cilju dalje borbe protiv sive ekonomije.

"Da bi poboljšali koordinaciju postavićemo jedinstveni sistem, e-inspektori. Radimo na tome da se objavi tender za taj veliki projekat", rekla je Brnabić i istakla da je tender za softver koji će podupreti primenu Zakona o opštem upravnom postupku već raspisan u petak.

Taj softver će pomoći da šest ključnih institucija međusobno elektronski razmenjuju podatke i smanje birokratiju.

Očekuje se da će, prema njenim rečima, biti oko pet miliona papira godišnje manje, kad 1. juna 2017. počne puna primena tog zakona.

Ministarka je najavila i uvođenje mogućnosti plaćanja platnim karticama na portalu E-uprave.
Brnabić je poručila predsedniku PKS Marku Čadežu da Ministarstvo u tom procesu računa na PKS kao na jakog partnera i sagovornika u ime svih privrednika - bilo domaćih ili stranih.

"Zajedno ćemo raditi na tome da donesemo što više konkretnih stvari za privredu", zaključila je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
e-usluge elektronske dozvole građani birokratija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana