Tekst objavljen: 22.06.2015 14:09        


Povezivanje malih, srednjih i velikih preduzeća u cilju i ostvarivanja intenzivnije saradnje sa međunarodnim tržištima, uspostavljanje strateških partnerstava sa kompanijama iz EU, rast izvoza, transfer i podsticaj novih tehnologija i inovativnih modela poslovanja veliki su izazovi sa kojima se privreda suočava, rečeno je danas na sastanku predstavnika Senata privrede Srbije sa privrednicima Nemačke i Austrije.

Važna privredna saradnja i povezivanje kompanija

Kako je naglašeno, zato je važno raditi na jačanju saradnje, okupljanju kompanija i stvaranju poslovnih prilika za srpska preduzeća na tržistu EU, kao i kreiranju uslova za učešće stranih firmi u realizaciji investicionih projekata u Srbiji.

Predsednik Predsedništva Senata privrede Srbije Ivan Gros kazao je na sastanku u Privrednoj komori Srbije da je važan dogovor u vezi toga kako da se uspostavi čvrsta saradnja, i razviju strateška partnerstva budući da su privrede Nemačke i Austrije veoma razvijene.

"Smatramo da možemo osmisliti i preuzeti dosta takvih programa koji bi puno značili za privredu Srbije i da bi se pomoglo povezivanje kompanija i nastupilo na stranim tržištima", rekao je Gros.

On je rekao da je važno da se uspostavi platforma kojom bi se definisali dalji koraci i naveo podatke da je izvoz Austrije u Nemačku oko 56 milijardi evra, a uvoz preko iznosi oko 36 milijardi, što pokazuje da Austrija dosta potencira saradnju sa nemačkom privredom.

Gros je kazao da je izvoz Austrije u Srbiju 502 miliona evra, a Srbije u Austriju 328 miliona što pokazuje da postoji trgovinski deficit .

On je rekao i da je senat usmeren na poboljšanje i unapređenje ekonomskih odnosa i okupljanje određenih preduzeća.

"Mi, članovi senata zalažemo se za ekonomsko-socijalnu tržišnu privredu kako bi dali doprinos stvaranju bolje budućnosti i saradnje", kazao je Gros.

Članovi senata se kako je kazao, zalažu za što značajnije otvaranje privrede Srbije prema međunarodnom tržištu, a posebno prema Austriji i Nemačkoj odnosno EU kroz stvaranje poslovnih prilika za srpska preduzeća na ovim tržistima.

Predsednik UO Senata privrede Srbije Vladimir Čupić ukazao je da je važno da se održavaju ovakvi sastanci navodeći da je njihov cilj pokušaj da se izgrade mehanizmi funkcionisanja i zajedničke saradnje sa Austrijom i Nemačkom.

"Želimo da konkretizujemo saradnju, aktiviramo članstvo, potpišemo inicijative i intenziviramo međusobnu razmenu", kazao je Čupić.

On je rekao da se senat privrede bazira na zajedničkim interesima, kao i realizaciju projekata koje su u interesu sve tri zemlje.

Predsednik UO Senata privrede Austrije i Nemačke Diter Herte kazao je da je bitno da se preduzetnici okupljaju i razgovaraju i da se uspostavi dobar kontakt sa preduzećima.

Senat privrede Srbije osnovan je prošle godine u Beogradu od strane Senata privrede Austrije u cilju podsticanja i unapređivanja privrednih odnosa Srbije, Austrije, odnosno EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna komora Srbije mala i srednja preduzeća mala preduzeća privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana