Tekst objavljen: 13.06.2015 11:32        


Da bi vas pokrali, ne morate čak ni da se pojavite na razgovoru za posao, dovoljno je da se prijavite.

Uzmu vam ideju ali ne daju vam posao

Potraga za poslom u Srbiji nikad nije bila laka, ali i pored toga što se na posao ponekad čeka godinama i što su plate niske, nisu retke situacije da u kompaniji u kojoj tražite zaposlenje od vas traže ideje i novac, a zauzvrat ne daju ništa, pa čak ni obećani posao.Kako bi što pre došli do zaposlenja, angažmana ili nekog značajnijeg poslovnog uspeha, mladi usled nedostatka profesionalnog iskustva upadaju u čeljusti nemilosrdnih kompanija koje samo gledaju kako da ih što više iskoriste, piše 24sata.rs.

"Prijavila sam se za posao takozvanog marketing stručnjaka, a pod izgovorom da je u pitanju sastavni deo procesa selekcije tražili su od mene da im predložim neka marketinška rešenja. Nikada me više nisu pozvali, a iskoristili su moje analize i predloge", priča razočarana M. P. (25) iz Beograda.

Njen slučaj nije usamljen, jer se po svedočenju mnogih, ovakve stvari dešavaju svakodnevno. Da bi vas pokrali, ne morate čak ni da se pojavite na razgovoru za posao, dovoljno je da se prijavite. Dešava se da poslodavci od zainteresovanih traže da u samoj aplikaciji navedu poslovne ideje, onda ih na razgovor nikad ne pozovu, a ideja osvane realizovana u nekom narednom projektu.Varaju, pa menjaju imeU prilog činjenici da su neki poslodavci uigrane “banana kompanije”, govori i postojanje firmi koje godinama uspešno obmanjuju klijente, u čemu im pomaže česta promena imena.

- Otišla sam na razgovor za posao u firmu koja se navodno bavi trgovanjem na berzi. Oglas je zvučao previše dobro da bi bio stvaran, pominjala se plata od 1.000 dolara. Iako nisam poverovala u tu priču, otišla sam na razgovor, gde su mi rekli da se pre dobijanja posla ide na kurs, koji je za prvih sedam dana besplatan, ali da bi se nastavilo, mora da se plati 10.000 dinara. Uz to su obećavali i sertifikat sa kojim bih mogla da radim na deviznom tržištu - priča revoltirana Danijela Antonić (24) iz Beograda.

U njenom slučaju se ispostavilo da "kompanija" zapravo zarađuje na samom kursu, a da od zaposlenja i plate nema ničega. Na ovakve prevare mnogi, nažalost, nasedaju.

Pročitajte o prevarama u modnoj industriji, gde devojkama obećavaju da će ih "vinuti u zvezde", na 24sata.rs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslodavci samozaposlenje prevara posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana