Tekst objavljen: 18.11.2015 11:30        


Uz posredovanje Nacionalne službe za zapošljavanje u prvih deset meseci zaposleno je ukupno 53.771 osoba, što je povećanje od oko 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je danas u Topoli ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijlna pitanja Aleksandar Vulin.

Uz posredovanje NSZ, zaposleno 53.771 lica

"To govori da se privreda oporavila, da polako oživljava, ali otuda i dobri podaci kada je u pitanju smanjenje nezaposlenosti koja je sada 17,9 odsto", rekao je Vulin novinarima prilikom posete pogona fabrike "Aurea", preduzeća koje zapošljava radnike koji se kao tehnološki višak nalaze na evidenciji NSZ.

Vulin je ipak naveo da je cifra od 17,9 odsto još uvek veoma visoka i nešto sa čime ne možemo da budemo zadovoljni, ali da je primer fabrike "Aurea" način da se stvari menjaju.

"Država je tu da pomogne, ali bez privatnog preduzetništva, bez sposobnosti da privučete stranog partnera i da sačuvate kvalitet kakav se ovde čuva, ne možete očekivati da će država to sama da uradi, ali ovo je put i odličan način, odnosno nešto što vraća nadu i govori da su stvari moguće i da idemo na bolje", ocenio je Vulin.

Navodeći da mu je veliko zadovoljstvo što se nalazi u obnovljenim pogonima konfekcije "Rudnik", koji je nekada bio ponos naše tekstilne industrije, ministar rada je je istakao da je zahvaljujući privatnoj inicijativi, angažovanju stranog partnera, lokalne samouprave, NSZ i čitavog društva, ipak nada počela da se vraća.

"Od zaposlenih 140 radnica, koje su bile tehnološki višak i koje teško da su mogle ponovo da se zaposle, da nije došlo do obnavljanja proizvodnje", rekao je Vulin.

Direktor i vlasnik fabrike "Aurea" Saša Aleksić rekao je da je ta firma ovog leta ušla u vrlo ozbiljan i zahtevan projekat u okviru koga je uposleno oko 300 bivših radnika modne konfekcije "Rudnik".

Navodeći da ta fabrika proizvodi čitavu paletu proizvoda za nemačke kupce, Aleksić je precizirao da u Gornjem Milanovcu proizvode bluze i košulje, u Topoli pantalone, a u Beogradu gornje delove, blejzere i kapute.

"U Topoli imamo 140 radnika, a u planu je uvođenje druge smene", rekao je Aleksić.

Direktor nemačke firme "Drajkorn" Gerit Fos rekao je da je ta kompanije radila sedam godina sa "Rudnikom" i da je nastavila saradnju sa "Aureom", odlaskom "Rudnika" u stečaj."Jako smo zadovoljni saradnjom, bitno je da se i dalje radi na kvalitetu i unapređenju", rekao je on, dodajući da se u proseku radilo 60.000 jedinica u sezoni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
NZS posao zapošljavanje zapošljavanje mladih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana