Tekst objavljen: 22.12.2016 10:06        


Uz finansijsku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), 3.600 nezaposlenih lica je ove godine pokrenulo vlastiti biznis, izjavio je danas Zoran Martinović, direktor NSZ na konferenciji "Godina preduzetništva, šta dalje". 

Uz podršku NSZ 3.600 nezaposlenih pokrenulo biznis

"Interesovanje za program samozapošljavanja u ovoj godini je bilo veliko, primili smo 6.500 zahteva, ali zbog formalnih razloga i ograničenih sredstava nismo mogli svima da izađemo u susret, tako da je 3.600 ljudi bez posla promenilo svoj status nezaposlenih i prešlo u status samostalnih preduzetnika", rekao je Martinović.

On je istakao da se sa tog aspekta ova godina može smatrati zadovoljavajućom i zaista "Godinom preduzetništva".

Martinović je, na skupu održanom povodom promocije akcije izbora preduzetnika godine, "Blic preduzetnik 2016" koju desetu godinu uzastopno organizuje dnevni list Blic u saradnji sa Societe Generale Banka-om, naveo da se u 2016. beleži najmanji broj nezaposlenih od 2000-te godine, koji iznosi ispod 700 hiljada ljudi.

Podatak o stopi nezaposlenosti od 13,8 odsto u trećem kvartalu, kako je rekao, svedoči o tome da se nalazimo u fazi pozitivnih trendova na tržištu rada.

"Došlo je takođe do rasta zapošljavanja na neodređeno vreme, što znači da poslodavci više ne strahuju da će im ugovor o radu na neodređeno vreme stvoriti neke nagativne posledice, kao što je rešavanje tehnoloških viškova", kazao je, dodajući da očekuje da se takav trend nastavi i u 2017.

Izvršna direktorka u Srpskoj asocijaciji menadžera, Jelena Bulatović, ocenila je dobrom ideju da država formira garantni fond, koji bi bio jemac preduzetnicima početnicima prema bankama radi lakšeg dobijanja kredita za razvoj biznisa.

Kako se čulo u diskusiji, banke zaziru od kreditiranja početnika u biznisu, s obzirom na to da statistika pokazuje da devet od 10 ideja mladih preduzetnika ne uspeju da se realizuju ili razviju u praksi, zbog čega banke i imaju stoge kriterijume kod odobravanja tih plasmana, kao što je, recimo, zahtev da firma u kontinuitetu radi najmanje tri godine.

Da bi se zamajac preduzetništva nastavio i naredne godine, Jelena Bulatović smatra da je potrebno da velike korporacije pruže podršku malim firmama, pogotovo onim na lokalnom nivou, tako što će kupovati njihovu uslugu ili proizvode.

Direktorka prodaje za mala preduzeća i preduzetnike u Societe Generale bankci, Biljana Pešić, rekla je da preduzetnici u 2017. godini mogu da se nadaju da će kamate ostati na niskom nivou kao ove godine, a da treba da se čuvaju parafiskalnih nameta i poreza, kao i zakasnelih reagovanja na zbivanja na tržištu.

Učesnici u diskusiji su ocenili da bi bilo dobro da u 2017. dođe do smanjenja poreza i drugih opterećenja za preduzetnike, kao što je, primera radi, Albanija oslobodila doprinosa i dažbina početnike u biznisu, ali je ukazano na to da neophodnost nastavka fiskalne konsolidacije predstavlja ograničavajući faktor da se tako nešto realizuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
početnici u biznisu NZS mladi preduzetnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana