Tekst objavljen: 27.04.2018 12:00        


Komisija za zaštitu konkurencije pre dva dana je obavila nenajavljeni uviđaj u prostorijama kompanija „Keprom d. o. o.” i „Juglob d. o. o.” iz Beograda, inače dva velika uvoznika i distributera bebi-opreme. 

Uvoznici bebi-opreme dogovarali cene?

Uviđaj je sproveden na tri lokacije u Beogradu, a, prema saopštenju antimonopolske komisije, osnovano se pretpostavlja da su ove kompanije – koje snabdevaju veliki deo tržišta opremom za bebe – zaključivale restriktivne sporazume i time povredile Zakon o zaštiti konkurencije.

– Prikupljena je dokumentacija koja je od značaja za dalje postupanje komisije. Pretpostavlja se da su ove firme zaključivale zabranjene sporazume u kojima su utvrđivane cene proizvoda u daljoj prodaji. Imajući u vidu da je ovo tržište od izuzetnog značaja za potrošače, ali i za društvo u celini, komisija će i u narednom periodu ispitati i utvrditi da li je bilo kršenja pravila konkurencije, naročito kada je reč o utvrđivanju cena – navodi se u saopštenju komisije. Ovo telo je inače pokrenulo i sektorsku analizu celokupnog tržišta bebi-opreme.

Kompanija „Keprom” poslovanje u Srbiji započela je kao maloprodaja proizvoda za bebe i decu još 1994. godine, a od 2001. poslovanje je proširila na uvoz i distribuciju. Prema podacima sa njihovog zvaničnog sajta, ova kompanija je jedna od vodećih u ovoj oblasti, dok je njihov udeo na tržištu medicinske opreme u stalnom porastu. U ponudi kao veleprodavac ima više desetina brendova koje uvozi samostalno, dok je za pojedine poddistributer.

Na listi robnih marki koje u Srbiju uvozi „Keprom” nalaze se i „Kiko”, „Greko”, „Bejbi miks”, „Dizni”. Druga kompanija koja je pod lupom Komisije za zaštitu konkurencije, „Juglob”, takođe je uvoznik opreme, ali i odeće za decu, a na listi robnih marki koje uvoze su „Nuk”, „Karters”, „Oškoš”, „Bejbi auto”...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvoznici bebi opreme cene bebi opreme dogovorene cene bebi oprema

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana