Tekst objavljen: 11.12.2023 12:55        


Transakcije između građana i privrede Republike Srbije i Crne Gore od danas se mogu realizovati direktno, jer smo uspostavili direktan platni promet između Republike Srbije i Crne Gore, saopštila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković

Uspostavljen direktan platni promet između Srbije i Crne Gore


Istakla je da put regionalne saradnje za Narodnu banku Srbije predstavlja jedan od ključnih ciljeva, koji nastoji da poploča dobrim sporazumima i saradnjom.

„Zadovoljstvo mi je što smo uspostavili intenzivnu i plodonosnu saradnju sa našim dragim kolegama iz centralne banke Crne Gore, kao i da se saradnja između Crne Gore i Srbije na svim poljima intenzivirala nakon susreta predsednika dve države Aleksandra Vučića i Jakova Milatovića”, istakla je Tabakovićeva u izjavi, saopštila je Narodna banka Srbije.

Tabakovićeva je ukazala da iza ovog projekta stoje meseci napornog zajedničkog rada.

Kako je navela, sa ciljem omogućavanja efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u evrima za stanovništvo i privredu, Narodna banka Srbije obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema u devizama i do danas je u njemu učestvovalo dvanaest poslovnih banaka sa teritorije Republike Srbije, Narodna banka Srbije i sedam poslovnih banaka sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Prema rečima Tabakovićeve, Universal Capital Bank AD Podgorica – banka koja posluje na teritoriji Crne Gore, prepoznala je značaj i brojne prednosti koje ovaj sistem pruža i iskazala interesovanje za učešće u MK sistemu NBS.

„Od danas, Universal Capital Bank AD Podgorica predstavlja prvu banku sa teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama NBS, i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponudi izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima”, naglasila je Tabakovićeva, javlja Tanjug.

Navela je da svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi našim državama i građanima i da će jednom povezana infrastruktura omogućiti još veću razmenu dobara i usluga, a da podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Tabaković je pozvala i druge banke sa teritorije Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama NBS i iskoriste prednosti koje on pruža, dodajući da interesovanja već ima.

Kao prednosti ona je navela da učesnici imaju mogućnost da za svoje klijente u toku istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova, da je izvršavanje transakcija između banaka sa teritorije zemalja regiona omogućeno po značajno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupni, da Narodna banka Srbije kao operator MK sistema sve aktivnosti za druge centralne banke i banke sa teritorije drugih zemalja učesnica u ovom sistemu obavlja potpuno besplatno, odnosno centralnim bankama i bankama sa teritorije druge države učesnice u sistemu ne naplaćuje nikakve naknade i da je na ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućen ne samo direktan platni promet sa Srbijom, već i sa građanima i privredom Bosne i Hercegovine.

„Banke učesnice u MK sistemu NBS, sa teritorija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kroz saradnju sa poslovnim klijentima posreduju u međunarodnoj trgovini, tako da se na ovaj način pospešuje ekonomski i razvojni potencijal između nas i naših prijatelja – Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i između njih međusobno”, ukazala je Tabakovićeva.

Prema njenim rečima, ovaj potencijal posebno je uočljiv ako se uzme u obzir značajan obim trgovinske razmene između zemalja u okruženju – i u uvozu i u izvozu.

Tabakovićeva je istakla da će priključenje Centralne banke Crne Gore u Međunarodni kliring u devizama NBS doprineti ostvarenju dugogodišnjeg cilja regionalnih ekonomskih integracija i ostvarenju interesa privrede i građana naših zemalja.

Dodala je da se ne sme zaboraviti na ogromnu volju, rad i zalaganje svih koji iza ovih uspeha stoje i da zahvaljujući dugogodišnjem posvećenom radu ponosno možemo da kažemo da je Narodna banka Srbije pokretač promena na tržištu platnih usluga i da svojim delovanjem omogućava brojne koristi za građane i privredu naše zemlje, a u ovom slučaju i zemalja u regionu.

Tabakovićeva je izrazila nadu da će regionalna saradnja biti nastavljena u istom duhu radi ispunjenja važnog cilja svih u centralnim bankama, a to je povezivanje i stvaranje kvalitetnijeg života za građane i privredu, posebno imajući u vidu istorijsku, kulturološku i geografsku povezanost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije direktan platni promet platni promet Crna Gora Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana