Tekst objavljen: 10.11.2016 12:49        


Akcije na vodećim evropskim berzama su počele trgovanje u plusu, pošto je prvobitni šok koji je izazvala pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, zamenila nada u uspeh njegovog plana o podsticanju rasta američke ekonomije. 

Usledio oporavak evropskih i azijskih berzi

Londonski indeks akcija FTSE 100 je skočio za 0,7 odsto, na 6.962,64 poena, frankfurtski DAX 30 za 0,6 odsto na 10.710,04 poena, a pariski KAK 40 za 0,7 odsto na 4.577,01 poena, prenosi agencija Frans pres.

Svetske berze su se oporavile od prvobitnog oštrog pada prouzrokovanog pobedom Trampa na izborima, pri čemu su vodeći evropski indeksi juče završili trgovanje u plusu od 1,0 do 1,6 odsto.

Naime, umeren ton Trampovog pobedničkog govora je pružio izvesno ohrabrenje trgovcima, doprinoseći oporavku vrednosti akcija.

U Aziji je, takođe, došlo do skoka deonica, pri čemu je tokijski indeks Nikei završio trgovanje u plusu od 6,7 odsto, honkonški je porastao za 1,9 odsto, a šangajski za 1,4 odsto, navodi AFP.

"Investitori su ignorisali potencijalnu štetu Trampove ekstremne retorike tokom kampanje na međunarodnu trgovinu i perspektive rasta, i fokusirali su se na republikansku kontrolu nad oba doma američkog Kongresa, kao i u Beloj kući", izjavio je analitičar kompanije CMC Markets Majkl Mekarti.

Meksički pezos, koji je juče pao na rekordno nizak nivo prema dolaru od 20,80 pezosa za dolar, oporavio se danas, ali je i dalje pod pritiskom zbog bojazni od Trampove politike i njegovih ranijih najava da će izgraditi zid na granici sa Meksikom kako bi sprečio priliv migranata.
Evro je ojačao na 1,0932 dolara sa jučerašnjih 1,0914 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oporavak berze evropske berze trampa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana