Tekst objavljen: 07.07.2018 14:21        


Izmenama Zakona o parničnom postupku koje bi trebalo da budu završene do kraja godine, otvara se mogućnost podnošenja kolektivnih tužbi preko evidentiranih Udruženja potrošača, a na taj način zaštita prava kupaca, ali i klijenata banaka biće efikasnija.

Uskoro moguće kolektivne tužbe protiv trgovaca i banaka

Kolektivna zaštita neophodna je svuda gde su povrede zakonskih prava potrošača koja su ugrožena na isti način i od strane istog trgovca. Isto važi i za klijente banaka. Ona može da se primenjuje u brojnim situacijama počev od neispravnih proizvoda, nepravičnih ugovornih odredbi, neizvršenih turističkih putovanja ili zaštite privatnosti podataka.

Na izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (ZPP) koji je u fazi nacrta uveliko se radi, a ministarstvo pravde sarađuje sa ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija. Prošli ZPP je predvideo kolektivne tužbe, ali je Ustavni sud našao da ta odredba nije bila dovoljno kvalitetno razrađena. Upravo to jeste sada zadatak ova dva ministarstva, kako bi kolektivne tužbe bile primenjive u praksi.

Novac od dobijenih presuda za analize i istraživanja

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da i oni u saradnji sa reigonalnim fondom GIZ doprinose na izmeni propisa. Goran Papović, predsednik NOPS, ističe da će ovo biti korak ka većoj zaštiti potrošača, a da će novac koji će udruženja dobiti na osnovu presuda suda, a na osnovu kolektivnih tužbi za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete, koristiti za analize i istraživanje kvaliteta proizvoda.

- Prostora za zaštitu prava potrošača ima ne samo u sektoru hrane, odeće, obuće, već i telekomunikacija, struje, osiguravajućih društava i banaka, turizma, robe široke potrošnje… Kolektivna zaštita zapravo je upozorenje nesavesnim proizvođačima "nemojte više to da radite" - ističe Papović.

Prva neuspešna kolektivna tužba protiv banaka 2013.

Prvu kolektivnu tužbu u Srbiji protiv tri banke podnelo je 2013. Udruženje "Efektiva" i to zbog kredita u švajcarskim francima, zbog nedopuštenog ugovaranja valutne klauzule u švajcarskim francima i jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži. Prvo ročište bilo je zakazano za 16. jun 2014. Međutim, nedugo zatim Ustavni sud ukinuo je odredbe zakona o parničnom postupku koje su regulisale pitanje podnošenja kolektivne tužbe čime je tada onemogućeno podnošenje novih tužbi.

- Od 2013. do sada kolektivnih tužbi nije bilo osim u martu protiv jednog kartičarskog stranog sistema, zbog naplate veće međubanakrske provizije. Zakonom o zaštiti potrošača predviđena je zaštita kolektivnih interesa ali kao upravni postupak preko ministarstva trgovine, dok zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, zaštita klijenata banaka nije moguća kroz postupak zaštite kolektivnih interesa. Ove izmene ZPP omogućiće da i korisnici finansijskih usluga i potrošači preko evidentiranih Udruženja potrošača konačno svoja prava zaštite na sudu - kaže Dejan Gavrilović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kolektivna tužba izemene zakona parnica tužbe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana