Tekst objavljen: 05.08.2019 13:45        


Kineska kompanija uspela je da poveća prodaju telefona bez obzira na to što je globalno tržište u opadanju, ali i uprkos višemesečnim američkim sankcijama

Uprkos sankcijama, Huawei i dalje drugi najveći proizvođač telefona

Huavej je zadržao drugu poziciju, odmah iza Samsunga, dok se na trećem mestu i dalje nalazi Apple. Četvrto i peto mesto pripadaju Xiaomi-ju i Oppo-u.

Prema istraživanju koje je sprovela analitičarska kuća Strategy Analitics, globalna prodaja telefona je u periodu od aprila do juna opala za 2,6 odsto - 341 milion prodatih telefona. U tom periodu Samsung je povećao udeo na tržištu na 22 procenta, pri čemu je najveći doprinos tom rastu ostvaren u srednjem segmentu. Huavej je uspeo da zadrži 17 odsto tržišta, a Apple 11 odsto.

Interesantno je da je na godišnjem nivou Huavej uspeo da podigne svoj udeo na tržištu za čak osam odsto, uprkos tome što je poslednjih meseci pod oštrim američkim sankcijama. Tome je doprineo ogroman rast prodaje u Kini, dok je u Evropi i ostatku sveta prodaja u blagom padu.

Objašnjenje za to je što u ovom kvartalu Huavej nije u potpunosti osetio efekte sankcija, pa se to nije previše odrazilo na njihovu prodaju, ali će verovatno u narednom periodu to da se promeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iz iste kompanije stiže i procena da je Apple u ovom kvartalu iskusio pad prodaje iPhone-a od osam procenata. Napomenuto je i da je ova kompanija nakon prilagođavanja cena uspela da stabilizuje svoje pozicije u Kini, kao i na drugim tržištima (prvenstveno u Indiji) gde je previsoka cena predstavljala najveću prepreku za kupovinu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američke sankcije Huawei kina mobilni rang lista

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana