Tekst objavljen: 10.02.2016 15:17        


Suficit budžeta u januaru od 33 milijarde dinara predstavlja za oko 20 milijardi bolji rezultat u odnosu na isti mesec prethodne godine, pokazala je najnovija mesečna analiza Fiskalnog saveta Srbije. 

Uplata operatera digla suficit u januaru na 33 mild RSD

Međutim, Fiskalni savet navodi da je sufitic u januaru očekivan i privremen, i ukazuje na to da je najveći deo povećanja suficita u odnosu na januar 2015, oko 16 milijardi dinara, posledica nekoliko jednokratnih činilaca.

"Zato taj suficit ne odražava verodostojno suštinska fiskalna kretanja", ocena je Saveta.
Savet ističe da je za suficit delom zaslužno i to što su uplaćeni prihodi od prodaje frekvencija mobilnim operaterima od 12,7 milijardi dinara, što je "neplaniran i privremeni rast neporeskih prihoda za oko pet milijardi".

Deo ušteda u ovom mesecu postignut je i zbog neočekivano velikog transfera sredstava PIO fondu u odnosu na realne tekuće potrebe u decembru, što je imalo za rezultat suficit PIO fonda u 2015. od preko četiri milijarde dinara.

"Ova sredstva su po svemu sudeći već potrošena za isplatu penzija, jer su u istoj meri umanjeni januarski republički transferi", piše u izveštaju.

Fiskalni savet napominje da opisano prebacivanje rashoda iz meseca u mesec neće imati uticaj na ukupan deficit opšte države u 2016, a da će ostvarene uštede u budžetu "pojesti" veći deficit PIO fonda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiskalni savez suficit budžeta suficit srbija 2015

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana