Tekst objavljen: 18.08.2017 12:25        


U sektoru poljoprivrede, u sivoj zoni, radi više od 300.000 ljudi, a Nedimović najavio olakšanje procedure poslodavcima za prijavu. Predlog da se za dan plaćaju doprinosi od 300 dinara.

Uplata doprinosa za 100.000 sezonskih radnika

Više od 300.000 zaposlenih u sektoru agrara radi u sivoj zoni, zbog komplikovanih procedura i visokih poreskih obaveza. Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima trebalo bi da obezbedi sigurnost i zaštitu prava radnika u poljoprivredi, kao i prijavu na penzijsko i osiguranje od povrede na radu. Na izradi ovog zakona radiće ministarstva rada, poljoprivrede i finansija, dok će najveću podršku imati od Naled i Nemačke razvojne saradnje.

Ovo je rečeno u Vladi Srbije na potpisivanju Memoranduma o saradnji na realizaciji ovog projekta. Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, uvešće se procedura koja će u legalne tokove uvesti najmanje 80.000 do 100.000 sezonaca.

- Država će obezbediti dodatne poreske prihode i evidenciju onih koji se bave sezonskim radnicima, a poslodavci će imati alat kojim će moći lako da regulišu svoje zakonske obaveze - ispričao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Ministar za rad Zoran Đorđević istakao je da će kontrola poštovanja zakona biti efikasna jer će zahvaljujući elektronskom sistemu - mobilni inspektor će moći da proverava podatke o prijavi unete u bazu Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

- Ukoliko kod sezonaca izgradimo svest da rad na crno predstavlja štetu ne samo za državu već i za njih lično doći ćemo do toga da će sami postavljati uslov da budu prijavljeni - istakao je Đorđević. Kako je rečeno, poslodavci će angažovati sezonce registracijom podataka o radniku ili firmi, preko portala ili telefonom, bez potrebe za sklapanjem formalnog ugovora.

Predlog Ministarstva poljoprivrede i Naled je da za svaki dan plaćaju fiksni iznos na ime poreza i doprinosa od najviše 300 dinara što je 30 odsto povoljnije nego sad. Tako će moći da se uposle nezaposleni, penzioneri i mladi od 15 do 18 godina, bez obzira da li su na evidenciji NSZ ili primaju socijalnu pomoć.

Naled je obezbedio 400.000 evra za izradu softvera za prijavu sezonaca, obuku inspektora i službenika. Projekat "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika" finansiran je sredstvima Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Poseta

Naled je organizovao studijske posete za predstavnike resornih institucija u Hrvatsku i Mađarsku koje su na inovativne načine rešile status sezonskih radnika. Nakon analiza ocenjeno je da je mađarski elektronski sistem bolji od sistema vaučera. Ta zemlja u poslednjih deset godina u legalne tokove uvela je 700.000 sezonaca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
doprinosi naled NSZ

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana