Indikativni kurs Evra na dan 05.03.21. :: 117.5700 rsd
Tekst objavljen: 21.04.2017 9:31        


VAŠINGTON, 21.aprila (Tanjug) - Pozitivne ocene koje je Srbija dobila vidljivim unapređenjem ekonomske slike veoma su ohrabrujuće izjavio je danas šef delegacije Međunarodnog Monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf na sastanku sa ministrom finansija Srbije Dušanom Vujovićem u Vašingtonu.

Unapređenje ekonomske slike Srbije veoma ohrabrujuće

Glavna tema sastanka, održanog u okviru prolećnog zasedanja ove finansijske institucije i Svetske banke, bila je analiza dosadašnjeg sprovođenja strukturnih reformi i ključnih parametara sedme revizije aranžmana iz predostrožnosti koja predstoji krajem juna i početkom jula ove godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Vujović je zahvalio delegaciji MMF na čestitkama za rezultate postignute do ovog trenutka i dodao da je Srbija, u pogledu sprovođenja strukturnih reformi, došla do tačke sa koje nema povratka.

On je rekao da je fokus usmeren ka očuvanju postignutih rezultata uz balansiranu političku neutralnost.
"Srbija nema alternativu na putu ka EU osim da nastavi reforme koje je započela. Namera nam je da stvorimo ekonomiju koja će biti konkurentna drugim ekonomijama Evrope uz pronalaženje najboljih načina da savladamo izazove tranzicionog perioda u kojem se Srbija nalazi", istakao je ministar i dodao da je saradnja Vlade Srbije i predstavnika misije MMF uspešna na svim poljima.

Navodeći da su veoma ohrabrujuće poziivne ocene koje je Srbija dobila povodom unapređenja ekonomske situacije, šef delegacije MMF-a, Džejms Ruf je posebno naglasio da primetno jačanje investicija u privatnom sektoru to najbolje potvrđuje.

On je rekao da su primetno podizanje očekivanih stopa rasta u prošloj godini, ali i suficit u budžetu Republike u prvom tromesečju ove godine, jasan pokazatelj da je Srbija dobro definisala program reformi i uspešno nastavlja da sprovodi započete strukturne reforme.

"Postalo je jasno da se mere koje su dogovorene programom uspešno sprovode i zbog toga će ova međunarodna finansijska institucija nastaviti da pruža savetodavnu i tehničku podršku Vladi Srbije", naglasio je šef misije.

On je izrazio pozitivna očekivanja u pogledu predstojeće, sedme revizije, koja se očekuje krajem juna i početkom jula u Beogradu.

Ministar Vujović se, na marginama skupa, sastao i sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC) koju je predvodio potpredsednik Dimitris Tsitsiragos.

Teme sastanka bile su unapređenje finansijske i savetodavne podrške koju Srbija dobija od IFC sa posebnim akcentom na pojednostavljivanje uvozno-izvoznih procedura, rešavanje problema nenaplativih dugova, smanjenje troškova, privlačenja investicija i podizanja konkurentnosti u oblasti poljoprivrede.

Na sastanku je rečeno i da će IFC nastaviti da, kroz obuke i radionice, pomaže bankarima u pripremi novih usluga i unapređenju poslovanja.

Ministar finansija istakao je da podrška koju Srbija dobija od IFC doprinosi rastu kredita za mala i srednja preduzeća, otvaranju novih radnih mesta i poboljšanju kvaliteta upravljanja u privatnom sektoru, dodajući da će prioriteti u narednom periodu biti da se pronađu novi načini kako bi ova međunarodna korporacija što efikasnije podržala privatni sektor, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana