Tekst objavljen: 24.12.2015 12:40        


Bez obzira na to da li su bili dobri ili ne, ulagači u zlato obično mogu da računaju na prednovogodišnji rast vrednosti ovog plemenitog metala, javlja njujorška agencija "Blumberg". U devet od proteklih deset godina, cene zlata su u periodu od 23. decembra do 3. januara uvek rasle, uz prosečan dobitak od 2,9 odsto vrednosti, prema podacima "Blumberga".

Ulaganje u zlato se na kraju (godine) uvek isplati

Čak i 2013. i 2014. godine, koje su bile najgore za zlato u poslednjoj deceniji, vrednost ovog plemenitog metala je porasla tokom prazničnog perioda pred kraj godine.

Čini se da je prednovogodišnji period rasta cena zlata već počeo, pa je tako cena zlata za hitne isporuke, koja je 3. decembra pala na 5-godišnji minimum od 1.046,44 dolara za uncu, od tada napredovala za 2,3 odsto, da bi juče iznosila 1.070,50 dolara za uncu, prema podacima njujorške agencije.

Skok cena zlata na kraju godine je, prema ocenama Breda Jetsa iz kompanije Elemetal kepital, rezultat tendencije potrošača u Kini, najvećem svetskom kupcu zlata, da nabave zalihe pre prazničnog perioda kineske Lunarne nove godine.

Tražnja za zlatom je i ove godine ostala snažna u Aziji, iako je na nekim drugim mestima smanjena, pa je tako u kopnenom delu Kine registrovan porast kupovine zlata od 7,8 odsto od januara do septembra ove godine, prema podacima Kineske asocijacije za zlato.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena zlata zlato skok cene zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana